Na Tolminskem

Čadržanom odprli okno v svet, na plazišču 10.000 kubičnih metrov materiala

S.R./STA
9. 2. 2024, 15.17
Posodobljeno: 9. 2. 2024, 15.17
Deli članek:

Na Tolminskem še vedno odpravljajo posledice sprožitve plazu pred dobrimi 14 dnevi. Za nadaljnje ukrepe bo potreben še posvet z geologom, je pa končno odprta cesta v Čadrg.

Svet24TV
Cesta v Čadrg je znova odprta.

Na lokalno cesto med Zatolminom in planino Polog na Tolminskem se je 22. januarja sprožil plaz, ki je ob tem pod seboj pokopal enega od delavcev, ki je bil na mestu mrtev. Ob sprožitvi plazu se je večja skala zakotalila po brežini na parkirišče Tolminskih korit. Na plazišču pa je po trenutni oceni približno 10.000 kubičnih metrov materiala. Dobrih 14 dni po zdrsu plazu, ki ogroža tudi nižje ležečo cesto v Čadrg, je slednja spet odprta za ves promet. Kot so sporočili z Občine Tolmin, lahko vrata znova odpre tudi restavracija na vstopni točki v Tolminska korita.

Izvajalec je v minulih dneh uredil nasip na zunanjem robu parkirišča za Tolminska korita, ki bo zaustavil morebitne padajoče skale. S tem so odpravili največjo nevarnost za poslovni objekt ob parkirišču in uporabnike lokalne ceste Zatolmin-Čadrg, so v sredo sporočili z občine.

Svet24TV
Plaz ogroža cesto v Čadrg.

Poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Miha Vencelj je tako izdal novo odredbo, ki omogoča odprtje poslovnega objekta in prometa. Nekatere omejitve pa še ostajajo. Še vedno je zaprto parkirišče za Tolminska korita ter prepovedano gibanje in zadrževanje oseb na skalnem podoru, v njegovi bližini in na vplivnem območju pod njim.

Kot so napovedali na tolminski občini, se bodo o nadaljnjih ukrepih glede sanacije plazišča predstavniki civilne zaščite in občinske uprave z geologom dogovorili na torkovem sestanku.