Razočarani kmetje zavzeli ulice

(Foto in video) Anton Medved: "Kmetje nikomur več ne zaupajo, ne levi ne desni opciji"

D.K.
9. 2. 2024, 13.58
Posodobljeno: 9. 2. 2024, 20.28
Deli članek:

Zadnje tedne kmetje v več evropskih državah s protesti opozarjajo na nevzdržne razmere v panogi, kot so cene pridelkov, obdavčitve, konkurenca iz uvoza in stroga okoljska pravila. S podobnimi težavami pa se srečujejo tudi slovenski kmetje, na kar so v petek opozorili tudi na Ptuju in tudi nekaterih drugih krajih po državi.

Štajerski tednik
"Želijo si le kmetovati, ne da jih država dodatno omejuje," poroča Štajerski tednik.

Da vre tudi med slovenskimi kmeti, je znano že nekaj časa. Da so nezadovoljni, so povedali že na protestih lani aprila, ko so kot prvi v Evropi opozorili na podobne težave, na katere se opozarja zdaj. Na kar so pred srečanjem evropskega vrha opozorili tudi predsednika vlade Roberta Goloba, ki je dejal, da je prisluhnil pozivu, in v Bruslju poudaril, da si Slovenija prizadeva za uravnoteženje okoljskih zahtev z realnostjo na terenu. 

Štajerski tednik
Kot prioritetno zahtevajo tudi umik 50 % obdavčitve plačil za OMD in izvzetje kmetij iz obveznosti, da se 4 % zemlje pusti neobdelane.

Deležniki v kmetijstvu so se sicer pred dnevi srečali na prvem skupnem sestanku z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić in dorekli nekaj konkretnih rešitev. Ministrica jim je dala zavezo, da bo zagovarjala stališče kmetov. Med drugim jim je obljubila, da bodo neposredna plačila izplačana v dogovorjenih terminih. Prav tako bo prišlo do izplačil za kmetije na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje (OMD plačila), ki bodo izvzeta iz davčne osnove. Štiriodstotna praha bo letos ostala, se bodo pa za prihodnja leta zavzemali, da se ta pogoj izvzame. Na sestanku so se še dogovorili, da bo v prihodnjih tednih z delom pričela medresorska delovna skupina za sledljivost svežega in zamrznjenega nepredpakiranega mesa, znanega kot masne bilance, delovati bo začela tudi skupina za zveri.

Je pa bilo po Sloveniji kljub omenjenim pogovorom in obljubam, za katere kmetje pričakujejo, da bodo izpolnjene do 15. februarja, v zadnjih dneh več samoorganiziranih protestov kmetov, ki se nadaljujejo tudi danes. Tako so se v dopoldanskih urah zbrali kmetje na Ptuju in s protestno vožnjo opozorili na nevzdržno stanje v kmetijstvu in spomnili na stavkovne zahteve. "Želijo si le kmetovati, ne da jih država dodatno omejuje," poroča Štajerski tednik. 

Kmetje sicer zahtevajo tudi zaščito kmetijskih zemljišč, nasprotujejo novim davkom, zahtevajo ukinitev popolne prepovedi intenzivnega kmetovanja na obvodnih pasovih. Prav tako zahtevajo takojšno izplačilo ukrepov kmetijske politike za leto 2023 in da naj gospodarjenje z zvermi preide pod lovsko zvezo. Želijo si tudi ukiniti 'kavč' kmete ter da se po zgledu Francije uzakoni pravica do kmetovanja in uredi dostojno plačilo za upokojene kmete.

Danes naj bi na ulice odšli tudi kmetje v Laškem in Šmarju ter v Lenartu. Kot je za Dnevnik na TV Slovenija pojasnil predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved, sindikat s temi protesti ni povezan, a se mu zdi dogajanje razumljivo. Dejal je, da kmetje opazujejo, kaj se dogaja po Evropi ter kaj se dogaja v našem parlamentu in naši vladi. Takšno je stanje duha, "kmetje nikomur več ne zaupajo, ne levi ne desni opciji, enostavno se samoiniciativno organizirajo," je poudaril Medved.

Štajerski tednik
Pričakujejo tudi takojšnjo realizacijo stavkovnih zahtev, vezanih na spremembo uredbe o pogojenosti ter izvedbo vseh administrativnih aktivnosti ministrstva in agencije za takojšnja izplačila kmetom za ohranjanje kmetijskih dejavnosti in izpolnitev nadstandardnih obvez v letu 2023.