Očitki o plagiatorstvu

Pogrešano novinarko našli pod mostom

G.G.
9. 2. 2024, 12.37
Posodobljeno: 9. 2. 2024, 14.45
Deli članek:

Nekaj pred 11. uro so v Braunau na severu Avstrije našli pogrešano novinarko in urednico Alexandro Föderl-Schmid.

Profimedia
Alexandra Föderl-Schmid

53-letna avstrijska novinarka Alexandra Föderl-Schmid je v četrtek dopoldne še govorila po telefonu z bratom, potem pa se ni več oglašala, nihče je ni videl ali vedel, kje je. Popoldne so na parkirišču v Simbachu na Bavarskem, v bližini meje z Avstriji, našli njen službeni mercedes. Ker se je aktualna namestnica odgovornega urednika priznanega nemškega časopisa Süddeutsche Zeitung nedavno soočala s hudimi obtožbami o plagiatorstvu, so vzeli njeno izginotje še toliko bolj resno. Policisti in gasilci so preiskovali breg reke Inn in okolico, danes pa so jo našli pod mostom reke. Alexandro Föderl-Schmid je bila podhlajena, poroča Kronen Zeitung, ampak se je odzivala. Nemudoma so jo odpeljali v bolnišnico v Braunau.

Alexandra Föderl-Schmid ima za seboj bogato kariero v novinarstvu. 53-letnica doma iz Zgornje Avstrije je 27 let delala za Standard in leta 2007 postala prva ženska, ki je postala glavna urednica avstrijskega dnevnega časopisa. Leta 2017 je zapustila Dunaj in sprva delala kot izraelska dopisnica za Süddeutsche Zeitung, od leta 2020 pa kot namestnica odgovornega urednika nemškega časopisa.

Nedavno so jo obtožili z očitki o plagiatorstvu. Iz Süddeutsche Zeitung so v ponedeljek sporočili le, da se namestnica odgovornega urednika začasno umika iz tekočih poslov in da so za preiskavo naročili zunanjo komisijo. Časnik je objavil še, da je Föderl-Schmid Univerzo v Salzburgu zaprosila za revizijo njene doktorske disertacije, ki jo je oddala leta 1996. Njeno disretacijo je preverjal "lovec na plagiate" Stefan Weber. Webrov naročnik  je bil Portal Nius, katerega najvidnejši novinar je nekdanji odgovorni urednik Bilda Julian Reichelt.

Spletna stran nemške revije Stern poroča, da so našli nekakšno poslovilno pismo 53-letnice. Webru pa naj bi v četrtek zjutraj po elektronski pošti poslala zaskrbljujoče sporočilo, v katerem je med drugim zapisala, da je »spoznala veliko o medijih, ljudeh in poslu ...vsaj ta boj pa je zaključen.«