Notranji boj

Zelenski potrdil, da razmišlja o razrešitvi priljubljenega Zalužnega, saj potrebujejo »ponoven zagon«

S.R.
5. 2. 2024, 10.21
Posodobljeno: 5. 2. 2024, 10.35
Deli članek:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nakazal, da bi se lahko tako v ukrajinski vojski kot med političnim vodstvom s položajev poslovilo več ljudi. saj da Ukrajina potrebuje »ponoven zagon.«

Profimedia
Zelenski je včeraj znova obiskal vojake na prvi bojni črti.

»Nedvomno je potreba po ponovnem zagonu, novem začetku,« je v intervjuju za italijanski Rai News 24 dejal Zelenski ter dodal, da pri tem ne misli zgolj na vrhovnega poveljnika ukrajinskih sil Valerija Zalužnega oziroma vojaško vodstvo, temveč da razmišlja tudi o zamenjavi številnih vladnih uradnikov. Zelenski je pojasnil še, da če želi Ukrajina premagati Rusijo, morajo imeti Ukrajinci »pravo, pozitivno energijo. Zato govorim o resetiranju, o spremembi. Govora je o nečem izdatnejšem, ki ni povezano zgolj z eno osebo, temveč z usmeritvijo vodstva države.«

Vest, da se utegne Zalužni posloviti s položaja vrhovnega poveljnika ukrajinskih sil, je odjeknila na začetku prejšnjega tedna, a je ukrajinsko obrambno ministrstvo informacijo še isti dan zanikalo. Da ni šlo zgolj za govorice, je postalo jasno v naslednjih dnevih, ko je na plano curljalo vse več informacij o pestrem dogajanju v ponedeljek. Zelenski se je tistega dne z Zalužnim dejansko srečal, uradnih informacij o tem, kaj se je dogajalo za štirimi stenami, pa je malo. Odnosi med obema glavnima akterjema v Ukrajini, ki v javnosti oba uživata močno podporo, naj bi bili skrhani že dlje časa. Stvari naj bi se zaostrile zlasti po novembrskem intervjuju Zalužnega za britanski časnik The Economist, kjer je vrhovni poveljnik ukrajinskih sil naslikal precej manj optimistično sliko stanja na fronti, kot bi si želel Zelenski. Med drugim je dejal, da sta Ukrajina in Rusija v pat položaju.

Različni pogledi

Zalužni sicer uživa visoko podporo tako v javnosti kot med vojaki, vest, da ga želi Zelenski zamenjati, pa je naletela na močan odpor. Po neuspeli poletni protiofenzivi so denimo v javnost prišle informacije, da naj bi Zalužni takrat želel povsem drugačno operacijo, in sicer da bi vse sile usmerili v protiofenzivo na enem mestu na jugu države, a naj bi prevladala volja Zelenskega, ki naj bi želel napade vzdolž fronte. Tako so se poleti nekatere najboljše ukrajinske enote borile na območju Bahmuta, medtem ko so ob pripravljene obrambne položaje ruske vojske na območju regije Zaporožje trčile sveže enote z malo ali nič izkušnjami.

Zelenski in Zalužni naj bi imela tudi precej različne poglede na mobilizacijo. Zalužni namreč že dlje časa opozarja, da ukrajinska vojska potrebuje nove sile in da so nujne spremembe, a se zadeva zatika v ukrajinskem političnem vodstvu. Nedavno je Zalužni v prispevku za ameriški CNN ocenil, da ima Rusija prednost pred Ukrajino med drugim pri mobilizaciji vojakov, pri čemer je namignil, da Kijev ni pripravljen sprejeti nepriljubljenih ukrepov za povečanje števila vojakov, poroča STA. Vse skupaj medtem spretno izkoriščajo v Kremlju, kjer ukrajinski notranji boj še dodatno podžigajo.