Obsežni požari

Foto: Čile prizadela najhujša naravna katastrofa v več kot desetletju, našteli že najmanj 112 mrtvih

S.R.
5. 2. 2024, 08.45
Posodobljeno: 5. 2. 2024, 08.50
Deli članek:

V obsežnih požarih, ki besnijo v Čilu, je umrlo že najmanj 112 ljudi, a se bo število še povečalo. Gre za najhujšo naravno katastrofo v državi po potresu leta 2010.

Profimedia
Posledice obsežnih požarov v osrednjem Čilu.

Gasilci v Čilu se še naprej borijo z obsežnimi požari, ki so v teh dneh prizadeli predvsem obalno metropolitansko območje Valparaiso, kjer skupno živi več kot milijon prebivalcev. Gozdni požari v osrednjem Čilu so izbruhnili v petek, pristojni pa so nemudoma pričeli z obsežno evakuacijo. Prebivalce na ogroženim območjih so pozvali, naj karseda hitro zapustijo svoje domove, v mestih pa so uvedli policijsko uro. Najhuje je v okolici mesta Vina del Mar, priljubljenega obalnega letovišča s prbiližno 300.000 prebivalci. Tam je med drugim pogorel botanični vrt, ustanovljen leta 1931, brez domov pa je ostalo najmanj 1600 ljudi. Najprej je zagorelo na gozdnatem in težko dostopnem gorskem terenu, a se je nato požar hitro razširil na območje gosto poseljenega predmestja, gasilcem pa ga ni uspelo omejiti. Pogorele so celotne soseske, večje število ljudi je ostalo ujetih v svojih domovih, približno 200 pa jih še vedno pogrešajo. Skupno je po zadnjih podatkih umrlo že 112 ljudi, a se pričakuje, da se bo število še povečalo.

Profimedia
Posledice obsežnih požarov v osrednjem Čilu.

Po navedbah guvernerja regije Valparaiso Rodriga Mundace se domneva, da so bili nekateri požari podtaknjeni. »Ti požari so se začeli na štirih mestih istočasno,« je dejal Mundaca, ki obljubil, da bodo pristojni izvedli temeljito preiskavo in vse napore vložili v iskanje odgovornih.

Po navedbah predsednika Čila Gabriela Borica pa požare poganjajo nenavadno visoke temperature, nizka vlažnost in močan veter. Opozoril je, da se država srečuje s »tragedijo ogromnih razsežnosti.« Boric je za danes in jutri razglasil dva dneva žalovanja. Ocenil je, da gre za naravno nesrečo z največ žrtvami od potresa in cunamija leta 2010, ko je v državi umrlo približno 500 ljudi, poroča STA.

Pristojna nacionalna agencija ocenjuje, da je do nedelje pogorelo skoraj 26.000 hektarjev površin v osrednjih in južnih regijah Čila, še poroča STA. Aktivnih naj bi bilo še 40 požarov, s katerimi se ob podpori več kot 30 helikopterjev in letal bojuje okrog 1400 gasilcev ter 1300 vojakov in prostovoljcev.