Švica

Iranec, ki je na vlaku poskrbel za dramo s talci, želel v Anglijo

A.S./STA
9. 2. 2024, 20.58
Deli članek:

Švicarska policija je danes sporočila, da je pri iranskemu prosilcu za azil, ki ga je v četrtek zvečer ubila, po tem ko je oborožen z nožem in sekiro na regionalnem vlaku več ur zadrževal talce, izključila terorizem kot motiv.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

"Nič ne nakazuje na teroristično ali džihadistično dejanje," je povedal tiskovni predstavnik policije Jean-Christophe Sauterel in pojasnil, da je bil moški najverjetneje nezadovoljen s pogoji, ki jih je imel kot prosilec za azil. V videoposnetku, ki ga je posnel eden od talcev, je namreč moški povedal, da želi priti v Anglijo, saj ni zadovoljen s svojim položajem v Švici.

32-letni Iranec je v četrtek zvečer na regionalnem vlaku v bližini mesta Yverdon, slabih 80 kilometrov zahodno od švicarske prestolnice Bern, zajel 12 potnikov in strojevodjo. Policija je vlak, ki je stal na postaji Essert-sous-Champvent, obkolila in po skoraj štirih urah pogajanj izkoristila priložnost za posredovanje, ko se je storilec za kratek čas oddaljil od talcev.

Za odvračanje njegove pozornosti so uporabili eksplozivno napravo, nakar je napadalec s sekiro planil na enega od policistov, ki ga je ustrelil in ubil. Po navedbah policije talci niso bili poškodovani.