Oleksandr Sirskeg

Zelenski zamenjal vrhovnega poveljnika ukrajinske vojske

A.S./STA
8. 2. 2024, 18.13
Posodobljeno: 8. 2. 2024, 21.15
Deli članek:

Ukrajinski obrambni minister Rustem Umerov je sporočil, da so vrhovnega poveljnika vojske Valerija Zalužnega odstranili s položaja. Ob tem se je Zalužnemu, ki je vodil ukrajinske sile med rusko invazijo, zahvalil za njegovo delo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je za naslednika Zalužnega imenoval poveljnika Oleksandra Sirskega.

Profimedia
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski

"Danes je bila sprejeta odločitev o spremembi vodstva oboroženih sil Ukrajine. Iskreno sem hvaležen Valeriju Fedoroviču (Zalužnemu) za vse njegove dosežke in zmage," je na družbenih omrežjih zapisal Umerov. Zalužni je v prvem odzivu priznal, da je prišel čas za spremembe vojaške strategije. "Naloge leta 2022 se razlikujejo od nalog leta 2024. Zato se morajo vsi spremeniti in prilagoditi novim razmeram. Da bi lahko skupaj zmagali," je dejal. Predsednik Zelenski je ob tem sporočil, da je Zalužnega povabil, naj ostane del ekipe, ki se bori proti ruskim silam. Kot je dejal, se mu je tudi zahvalil "za dve leti obrambe" proti ruskim silam.

50-letni Zalužni je bil junija 2021 imenovan za vrhovnega poveljnika ukrajinskih oboroženih sil. Pod njegovim vodstvom so čete zdržale rusko invazijo februarja 2022. V prvem letu vojne so ukrajinske sile ponovno zavzele zasedene dele regije Harkov in regionalno prestolnico Herson. Zalužni je bil tudi arhitekt ukrajinske ofenzive poleti 2023, ki pa je imela le malo uspeha proti močno utrjeni ruski obrambi. O zamenjavi priljubljenega Zalužnega, ki je med Ukrajinci užival veliko podporo, se je v zadnjih mesecih pogosto ugibalo. Zelenski naj bi bil z Zalužnim v sporu že dalj časa, njun spor pa naj bi se zaostril po spodleteli ukrajinski ofenzivi.

Nedavno je Zalužni v prispevku za ameriški CNN ocenil, da ima Rusija prednost pred Ukrajino med drugim pri mobilizaciji vojakov, pri čemer je namignil, da Kijev ni pripravljen sprejeti nepriljubljenih ukrepov za povečanje števila vojakov. Zelenski je za njegovega naslednika imenoval poveljnika ukrajinskih kopenskih sil Oleksandra Sirskega. Predsednik je izrazil zaupanje vanj, pri čemer ga je označil za "najbolj izkušenega generala v Ukrajini". Pozval ga je tudi, naj za letošnje leto pripravi novo, realistično vojaško strategijo za boj proti ruskim silam. Pričakujem "realističen in podroben akcijski načrt" za ukrajinske oborožene sile za leto 2024, ki bi upošteval dejanske razmere na bojišču in obete za prihodnost, je dejal Zelenski v svojem rednem dnevnem nagovoru, objavljenem na družbenih medijih.

58-letni general Sirski je sicer javnosti manj znan in karizmatičen kot njegov predhodnik, a je kljub temu ključna oseba v ukrajinski vojski. Med drugim je odigral pomembno vlogo pri obrambi Kijeva na začetku ruske invazije in pomagal preprečiti načrt Moskve, da bi v nekdaj dneh prisilila Ukrajino v predajo.