avstrijska novinarka

Iščejo ugledno novinarko: zaenkrat našli njen avtomobil

U.C.
8. 2. 2024, 17.25
Posodobljeno: 8. 2. 2024, 21.44
Deli članek:

Od četrtka iščejo eno najuglednejših avstrijskih novinark Alexandro Föderl-Schmid. Njen modri službeni mercedes s stuttgartskimi registrskimi tablicami so našli parkiran na parkirišču novega mejnega prehoda Avstrije z Nemčijo v Simbachu na Bavarskem nasproti mesta Braunau. V avtu je bil uredniški dokument iz "Süddeutsche Zeitung". O znani novinarki pa ne duha, ne sluha.

Profimedia
Alexandra Föderl-Schmid

Na obrežju bližnje gostilne poteka iskalna akcija z več kot 100 pomočniki, dežurajo pa tudi gasilske enote s čolni.

Alexandra Föderl-Schmid ima za seboj strmo kariero v novinarstvu. 53-letnica doma iz Zgornje Avstrije je 27 let delala za Standard in leta 2007 postala prva ženska, ki je postala glavna urednica avstrijskega dnevnega časopisa. Leta 2017 je zapustila Dunaj in sprva delala kot izraelska dopisnica za Süddeutsche Zeitung, od leta 2020 pa kot namestnica odgovornega urednika nemškega časopisa.

Föderl-Schmidse se je nedavno morala soočiti z obtožbami o plagiatorstvu. Iz Süddeutsche Zeitung so v ponedeljek sporočili le, da se namestnica odgovornega urednika začasno umika iz tekočih poslov in da so za preiskavo naročili zunanjo komisijo.
Časnik je objavil še, da je Föderl-Schmid Univerzo v Salzburgu zaprosila za revizijo njene doktorske disertacije, ki jo je oddala leta 1996. Njeno disretacijo je preverjal "lovec na plagiate" Stefan Weber. Webrov naročnik  je bil Portal Nius, katerega najvidnejši novinar je nekdanji odgovorni urednik Bilda Julian Reichelt.