tri tone iztrebkov

Zaradi smradu na Everestu, bodo morali alpinisti svoje iztrebke nositi nazaj v bazni tabor

U.C.
8. 2. 2024, 16.11
Posodobljeno: 8. 2. 2024, 16.21
Deli članek:

Alpinisti, ki se bodo povzpeli na Mount Everest, bodo morali shraniti lastne iztrebke in jih prinesti nazaj v bazni tabor. Po vrnitvi bodo njihove vrečke tudi preverili.

Profimedia
Bazni tabor na Mount Everestu.

 Zaradi ekstremnih temperatur se iztrebki, ki ostanejo na Everestu, ne razgradijo v celoti. "Naše gore so začele smrdeti. Dobivamo pritožbe, da je na skalah vidno človeško blato in da nekateri plezalci zbolijo. To ni sprejemljivo in kvari našo podobo," je povedal Mingma Sherpa, predsednik podeželske občine Pasang Lhamu.

Kje se pokakaš na gori?

Med plezalno sezono alpinisti večino časa preživijo v baznem taboru za aklimatizacijo na višino, kjer so kot stranišča postavljeni ločeni šotori, pod katerimi so sodi za pobiranje iztrebkov. Ko pa alpinisti začnejo svoj vzpon, postanejo stvari težje. Večina plezalcev in spremljevalnega osebja se nagiba h kopanju lukenj, a višje na gori je na nekaterih lokacijah manj snega, zato morajo na stranišče iti na odprtem.

Do zdaj je zelo malo ljudi prineslo svoje iztrebke v biorazgradljivih vrečkah nazaj z gore v bazni tabor, kljub temu, da so bili cele tedne na gori. Smeti ostajajo velik problem na Everestu in drugih gorah v regiji, ne pomaga niti vse več čistilnih akcij, vključno z vsakoletno, ki jo vodi nepalska vojska.

'Odprto stranišče'

Uradnih številk ni, ocenjujejo pa, da je med prvim taborom na dnu Everesta in četrtim taborom proti vrhu približno tri tone človeških iztrebkov. "Polovica tega naj bi bila v južnem stolpu, znanem tudi kot tabor štiri," pravi Chhiring. Stephan Keck, mednarodni gorski vodnik, ki organizira odprave na Everest, je dejal, da je South Col pridobil sloves "odprtega stranišča". Na višini 7.906 metrov South Col služi kot baza, preden plezalci poskušajo doseči vrhova Everesta in Lhotseja. Tu je teren zelo razpihan. "Ledu in snega skorajda ni, zato boste povsod naokoli videli človeško blato."

Po pooblastilu podeželske občine Pasang Lhamu SPCC zdaj nabavlja približno 8000 vrečk za iztrebke za približno 400 tujih plezalcev in 800 podpornega osebja za prihajajočo plezalno sezono, ki se začne marca. Te vrečke za iztrebke vsebujejo kemikalije in praške, ki strdijo človeške iztrebke in jim odvzamejo vonj.

V povprečju naj bi plezalec proizvedel 250 gramov iztrebkov na dan. Običajno preživijo plezalci približno dva tedna v višjih taborih za poskus vzpona na vrh. "Na podlagi tega jim nameravamo dati dve vrečki, od katerih bodo lahko vsako uporabili pet do šestkrat," pojasnjuje Chhiring.

Šerpa Mingma, prvi Nepalec, ki se je povzpel na vseh 14 gora nad 8000 metrov, je dejal, da je bila uporaba takšnih vrečk za ravnanje s človeškimi iztrebki preizkušena že na drugih gorah. "Planinci uporabljajo takšne vrečke na gori Denali (najvišji vrh Severne Amerike) in tudi na Antarktiki," pravi Mingma, ki je svetovalec nepalske planinske zveze.