Učinkovita dieta

Kako se hitreje nasititi in biti manj sladkosned? Jejte špinačo!

Mare Koren
8. 2. 2024, 16.14
Deli članek:

Vitka linija je le nekaj špinačnih listov stran, če gre verjeti zadnjim izsledkom švedskih strokovnjakov. Uživanje špinačnega ekstrakta pa je celo bolj praktično kot pripravljanje sveže zelenjave.

dreamstime
Ekstrakt špinače, ki vsebuje veliko tilakoidov, zmanjša občutek lakote.

Čarovnija je v tem, da tilakoidi iz špinače spodbujajo sproščanje hormonov sitosti. Ugotovili so, da en sam odmerek koncentriranega ekstrakta špinače oziroma tilakoidov podaljša občutek sitosti po obroku vsaj za dve uri, prav pri ženskah pa so opazili še zmanjšano željo po sladkarijah. Tako lahko po popajevsko shujšate za tja do tri kilograme na teden!

Česa še niste vedeli o špinači

Nova raziskava, katere izsledki so bili objavljeni v strokovni publikaciji Journal of the American College of Nutrition, je pokazala, da koncentrirani ekstrakt špinače, ki vsebuje veliko tilakoidov, zmanjša občutek lakote, podaljša občutek sitosti ter zmanjša željo po slanih prigrizkih in sladkarijah. Raziskovalci so povedali, da bodo ti izsledki zlasti uporabni za ljudi z visokim krvnim tlakom in čezmerno telesno težo.

Kaj sploh so tilakoidi

Tilakoidna membrana v špinači pospeši izgubljanje odvečne telesne teže kar za 43 odstotkov in zmanjša željo po hrani za 95 odstotkov. Membrana namreč upočasni prebavo in daje prebavnemu hormonu dovolj časa, da možganom pošlje signal o sitosti. Študija je pokazala, da tilakoidi, ki jih sprošča zelena membrana, spodbujajo proizvodnjo hormonov sitosti in tako zavirajo lakoto. S tem pa lahko bolje nadzorujemo apetit, vzdržujemo zdrave prehranjevalne navade in izgubimo odvečne kilograme.

Koliko ekstrakta je dovolj

Ekstrakt špinače lahko kupite pri slovenskih dobaviteljih, na spletu. Ena žlica povsem zadostuje, da jo vmešate v hranilni, vendar shujševalni napitek. Ali jo lahko vmešate kamorkoli? Niti ne. Tilakoidi potrebujejo maščobo, da se nanjo vežejo in začnejo delovati. Če torej uživate prehranski dodatek v napitku, in ne v rednem obroku, pri katerem so maščobe večinoma prisotne same po sebi, mu dodajte žlico kakovostnega olja. Zdravniki priporočajo laneno ali kokosovo olje, kajti obe vsebujeta sestavine, ki še dodatno spodbudijo izločanje hormonov za zaviranje lakote. Obenem kokosovo olje večkrat dokazano pospešuje tudi izgorevanje maščobe.

Načrt diete

Zjutraj zaužijte napitek z dodatkom špinačnega ekstrakta, potem pa si privoščite hranljivo kosilo in večerjo. Prigrizkom se odpovejte. Lakote zagotovo ne boste občutili, še več, zajtrk je tako hranljiv, da večini žensk, ki so sodelovale v študiji, sploh ni bilo do kosila. Dieta je nadvse praktična in primerna predvsem za zelo zaposlene ženske, ki nimajo časa za preštevanje kalorij in zamudno kuhanje.

Recepta za shujševalna napitka

Prvi napitek pripravite tako, da v električnem mešalniku zmešate pol skodelice zamrznjenih borovnic, četrt skodelice ovsenih kosmičev, pol skodelice grškega jogurta, pol skodelice mleka, pol skodelice ledu, žlico lanenih semen, žlico lanenega ali kokosovega olja ter žlico špinačnega ekstrakta. Po želji osladite z umetnim sladilom. Za drugega pa v električnem mešalniku zmešajte eno banano, skodelico brstičnega ohrovta oziroma špinače, skodelico navadnega ali mandljevega mleka, za noževo konico cimeta, merico špinačnega ekstrakta, žlico kokosovega olja, nekaj ledu in po želji še umetno sladilo. 

Privoščite si hranilni napitek z ekstraktom špinače za dobro jutro, sledita naj zdravo kosilo in večerja. Vmes popijte veliko vode. Dobrodošle so začimbe, sladkorju pa se raje odpovejte in ga, če ne gre drugače, nadomestite z umetnim sladilom.