Preprosti "triki"

Kako zmanjšati stroške za prehrano, kje lahko največ privarčujemo?

Mare Koren
4. 2. 2024, 07.15
Deli članek:

Konec lanskega in začetek novega leta je bil res poln izdatkov, saj smo v preteklih tednih verjetno kupovali darila za svoje drage, precej denarja pa smo namenili tudi za hrano. A zdaj je čas, da potegnemo črto in nekaj privarčujemo tudi pri tem. In to lahko velja dejansko za vse mesece v letu. Se moramo res ozirati po cenejših in manj kakovostnih izdelkih?

Dreamstime
Obroke načrtujte vnaprej, po možnosti za ves teden, in naredite seznam živil.

Da bi privarčevali pri nakupu hrane, se nikakor ni smiselno, pa tudi zdravo ne, odločiti za manj kakovostne in cenejše izdelke. Ne pozabite, hrana, ki jo kupite, gradi vaše telo in ga oskrbuje z energijo. Če bo slaba, bo tudi vaše telo slabo grajeno, prejelo bo manj energije oziroma je bo več porabilo za presnovo. Da bi kupovali nekakovostne izdelke, torej ne pride v poštev. Da bi kupovali manj in stradali, tudi ne. Kako lahko torej privarčujete?

Obroke načrtujte

Čeprav se morda sliši iz trte izvito, je ta način nakupovanja še kako koristen in varčen: če boste v trgovino zavili vsak dan in sproti kupovali živila za kosilo, večerjo in zajtrk, boste porabili več, kot če bi si omislili tedenski nakup, zato si pripravite seznam in se v trgovino odpravite po več stvari hkrati, obenem pa razmislite, kaj želite imeti na krožniku naslednje dni. S seznamom boste imeli nadzor nad tem, kaj potrebujete, izognili pa se boste nepremišljenim in prekomernim nakupom.

Dreamstime
Ne pozabite na ostanke od kosila ali večerje in jih spretno porabite pri pripravi naslednje jedi.

Preglejte hladilnik in police ter roke uporabnosti

Imate tudi vi občutek, da kljub polnemu hladilniku in policam nimate kaj jesti? Stop. Morda vam je le zmanjkalo idej ali pa ste se nekoliko razvadili. Vzpostavite nadzor nad tem, kaj vse se skriva v vašem hladilniku in kaj na policah v shrambi. Po navadi zaradi slabega ravnanja in nadzora nad hrano skoraj polovica živil na koncu pristane v smeteh. Ne pozabite, da vam je od sobotnega kosila v hladilniku ostalo pol cvetače, od večerje pa šampinjoni in pol čebule. Ne pozabite pregledati rokov uporabnosti in precej hitro porabite napol odprte izdelke. Te izdelke porabite prednostno in se šele potem odpravite na lov za novimi.

Dreamstime
Ne pozabite, kaj je ostalo v hladilniku od sobotnega kosila, še zmeraj je užitno!

Ostanki od kosila

Če pri vas doma ostanki juhe, mesa in prilog po obroku romajo v smeti, je čas, da to razvado povsem ovržete. Ničesar ni treba stresti v koš. Ostanki juhe bodo odlični za večerjo, sicer pa jih lahko uporabite za pripravo omak ali kot osnovo za juho, ki jo boste kuhali naslednji dan. Meso lahko spretno uporabite v sendvičih ali solatah, ki bodo zadostile samostojnemu obroku, medtem ko lahko riž uporabite za pripravo riževega narastka, rižote, enolončnice in še bi lahko naštevali.

Svežo hrano zložite zadaj, starejšo premaknite naprej

Seveda ste utrujeni od nakupovanja, in da bi stvari, ki ste jih prinesli iz trgovine, čim prej zložili v hladilnik ter v omarice in shrambo, jih pač postavite tja, kjer je prostor, in pred vso ostalo hrano, ki čaka, da jo porabite. Zdaj je čas, da si privoščite nekaj počitka, medtem pa vam zadiši jogurt, ki ste ga pravkar dali v hladilnik, čeprav za njim stojijo še trije od prejšnjega nakupa. Preprečite kopičenje in kvarjenje živil, zaradi česar zavržemo preveč hrane. Ko pridete iz trgovine, izdelke z daljšim rokom uporabnosti zložite v zadnji del polic, starejše izdelke pa premaknite naprej. Tako boste preprečili, da bi se na policah kopičili izdelki s pretečenim rokom uporabnosti.

Profimedia
V dobri družbi je priprava ozimnice lahko zabavno opravilo, ki se ga bomo še dolgo z veseljem spominjali.

Ne pozabite na ozimnico, ki ste jo pripravili jeseni

Ne pozabite na vložene kumarice, rdečo peso, srbsko solato, češnjev, marelični in višnjev kompot ter okusne marmelade, ki jih kot ozimnico hranite v kleti. Če ste si omislili tudi kislo zelje, ste pravzaprav z okusno in zdravo zelenjavo preskrbljeni za vso zimo. Ne pozabite torej na ozimnico in si jo kdaj pa kdaj privoščite namesto sveže solate in zelenjave, ki jo sicer vztrajno kupujete. Številne dobrote lahko uporabite tudi pri pripravi okusnih jedi, le malce navdiha in idej potrebujete oziroma je treba zanje pobrskati po kuharskih knjigah.