Obnovimo znanje

Kako ravnati ob potresu?

M.K.
28. 1. 2024, 20.15
Deli članek:

Ni pomembno vprašanje, ali nas bodo v prihodnje še presenečali potresi. Naslednji potres bo prišel slej kot prej, odvisno je le, kako močan bo. Tla v Sloveniji se občasno tresejo, na srečo v zadnjih letih le ni bilo prehudo. Vseeno ne bo odveč, če obnovimo znanje in vedenje, kako ravnati ob potresu.

arhiv
Med potresom ne begajte, temveč se gibajte čim manj in si poiščite varno mesto ter tam počakajte do konca tresenja.

Zavedati se moramo, da Slovenija po številu in moči potresov spada med aktivnejša potresna območja, zato je še kako dobrodošlo vedeti, kako lahko zavarujemo svojo družino in imetje. Kot pravi stroka, je najpomembnejše, da ob potresu ohranimo mirno kri, brez paničnega bega iz zaprtih prostorov. S svojo družino preverite, kje v okolici doma so območja, namenjena evakuaciji v primeru naravnih nesreč, določite mesta, kjer se boste sestali po potresu, preverite, ali je stavba, v kateri bivate, potresno odporno grajena, in tako naprej.

Pod mizo ali med podboje vrat

Če vas je potres presenetil v poslopju, ostanite mirni ter čim hitreje poiščite zaščito pod masivnimi mizami, klopmi ali podboji vrat, a pod slednjimi le, če so fiksno nameščeni v nosilni zid. Med potresom ne begajte, temveč se gibajte čim manj in si poiščite varno mesto ter tam počakajte do konca tresenja. Počepnite na tla in si zavarujte glavo z rokami, torbo ali blazinami. Če ste v postelji, ostanite v njej in si glavo pokrijte z blazino.

Padajoči predmeti

Ob potresu se izogibajte steklenim površinam, zunanjim stenam in vratom, prav tako predelnim stenam in dimnikom iz opeke ter steklenim površinam, ki lahko padejo iz zidu, z omare ali stropa. Ne uporabljajte dvigal in stopnišč. Če ste ostali ujeti v dvigalu, pritisnite gumbe za vsa nadstropja in čim hitreje izstopite. Če se vrata ne odprejo sama, uporabite gumb za odpiranje ali pokličite pomoč.

Trgovine, šole, muzeji

Če ste med potresom v trgovinskem centru, šoli, muzeju ali knjižnici, pazite na predmete, ki lahko padejo s polic, sten ali stropa, ter se primerno zavarujte; počepnite pod mizo, stopite med vrata, na mesto, kjer vas ne more nič doseči. Nikar ne tecite proti izhodu in ne uporabljajte dvigala, saj se največ poškodb med potresom zgodi ravno zaradi paničnega pobega iz zaprtih prostorov.

Na prostem

Če ste v času potresa na prostem, a v naseljenem območju, se oddaljite od stavb, tako boste preprečili, da bi vas poškodoval padajoči predmet (strešniki, opeka, omet, cvetlični lončki, javna razsvetljava, žaluzije, rolete). Če se ne morete oddaljiti od stavb, pazite na padajoče predmete, poiščite klop ali kakšno drugo zaščito, izogibajte se električnim napeljavam in daljnovodom.