Nesreča ne počiva

Ob zlomu kolka je lahko zelo hudo, zato velja biti previden

Mare Koren
27. 1. 2024, 19.22
Deli članek:

Za starostnike predstavlja zlom kolka enega glavnih vzrokov za invalidnost in posledično izgubo samostojnosti. Največ zlomov se zgodi v primeru padcev. Kako se temu izogniti?

Dreamstime
Število zlomov kolka strmo narašča zaradi vse večje populacije starejših ljudi.

Pod pojmom zlom kolka mislimo pravzaprav na zlom proksimalnega dela stegnenice. To je pogosta poškodba, ki se pojavlja predvsem pri starejših ljudeh in še posebej pri tistih z osteoporozo. Dolgotrajna rehabilitacija bolnikom bistveno zmanjša kakovost življenja, zato je pomembno, da se seznanite, na kakšen način se lahko izognete zlomu kolka.

Ključnih je prvih 48 ur po poškodbi

Pri ženskah so zlomi kolka pogostejši kot pri moških, za kar je najbrž krivo tudi dejstvo, da ima več žensk osteoporozo kot moških. Kljub pogostim zlomom kolka je potrebna nujna medicinska pomoč in skoraj vedno tudi kirurški poseg, ki pa ga morajo opraviti v 48 urah. V nasprotnem primeru se nekoliko povečajo umrljivost in zapleti, poslabša pa se tudi funkcionalnost poškodovanca.

Za stabilen korak

Število zlomov kolka strmo narašča zaradi vse večje populacije starejših ljudi. Zlomi kolka pred 50. letom so redki in gredo predvsem na račun prometnih nesreč. Po 50. letu tveganje eksponentno narašča, še posebej pa je povečano tveganje za zlom kolka pri starosti nad 80 let. Kako se temu izogniti? Hodniki in prehodi v bivalnih prostorih naj bodo vedno prehodni, umaknite vse dodatne predmete, ki bi ovirali prehod. Če se pojavijo na tleh mastni madeži, jih je treba nemudoma očistiti. Vse preproge, ki drsijo s podlage, je treba zamenjati z nedrsečimi. V tuš kabino, kad in poleg straniščne školjke je treba namestiti ročaje. Poskrbeti je treba za primerno osvetlitev bivalnih prostorov. Stole s koleščki je treba zamenjati s stabilnimi stoli, primerne višine, pri katerih bolnik lahko doseže tla, poskrbeti je treba tudi za primerno, ortopedsko obutev.

Kaj je treba storiti, če padete

Če se zgodi, da vam spodrsne in začnete padati, raje telo sprostite, kot da bi se padcu upirali, saj lahko na ta način povzročite preveč škode. Po padcu pa poskusite oceniti, kako resna je poškodba in na katerem mestu ste se poškodovali. Poskusite se preusmeriti na bok, postavite se na vse štiri in se počasi premestite na udobno mesto. Če opazite in čutite, da ste se med padcem poškodovali, pokličite medicinsko pomoč. Bolečino boste lahko čutili tudi kot zgolj nelagoden občutek. Pojavila se bo predvidoma v predelu kolka, spodnjem delu hrbta in kolenu. Pojavijo se lahko tudi težave s hojo. Zlom kolka je lahko za marsikaterega ostarelega zaradi tveganih zapletov usoden. Osemdeset odstotkov ljudi, ki utrpi tak zlom, namreč ni več zmožnih samostojnega življenja, v prvem letu po zlomu pa jih skoraj 25 odstotkov umre. Tveganje ženske, da bo umrla zaradi zapletov po zlomu kolka, je enako tveganju za smrt zaradi raka dojke.