Domača lekarna

Otrokom lahko pomagamo z zadostno količino sadja, čajev in eteričnih olj

Mare Koren
21. 1. 2024, 12.33
Deli članek:

Hladni meseci so čas, ko otroci najpogosteje zbolevajo. Prehladi, gripe in bronhiolitisi so najpogostejše diagnoze, glavna simptoma, ki spremljata okužbe dihal, pa sta zamašen nos in kašelj.

Profimedia
/

Kašelj otroka podnevi moti med igro in hranjenjem, še huje pa je ponoči, saj ga prebuja in moti počitek. Starši bi seveda radi pomagali, a dostikrat ne vemo, s čim in kako. Naš nasvet: založite se z zelenjavo in sadjem, v domači lekarni pa je dobro imeti tudi sredstvo za blaženje bolečin v grlu in sirup za kašelj.

Dve vrsti kašlja

Ločimo dve vrsti kašlja. Pri suhem, dražečem kašlju otrok veliko pokašljuje in ne izloča nič sluzi, medtem ko pri mokrem kašlju otrok izkašljuje gosto sluz. Pomembno je vedeti, da produktivnega kašlja ni dobro preprečevati in ustavljati. Sluz je treba razredčiti, da se lažje izloči iz telesa. To lahko storimo na več načinov, ki so jih poznale že naše babice.

Inhalacije

Pripravite vodno inhalacijo, v katero dodajte sol ali eterična olja (bor, timijan, evkalipt), ki redčijo sluz in ugodno vplivajo na širjenje bronhialnega sistema. Recept: Zavrite tri litre vode ter dodajte dve žlici kamiličnih cvetov in timijana. Pustite 10 minut in prelijte v skledo za inhaliranje. Otrok naj vdihava globoko in počasi, a največ 15 minut.

Topel čaj

Otrok naj pije veliko tople tekočine, denimo timijanov čaj. Listi te rastline vsebujejo veliko spojin za lajšanje kašlja in z njim povezanih težav. Recept: V skodelico vrele vode stresite dve žlički posušenih listov timijana in pustite 10 minut. Čaju lahko dodate še med in limono.

Timijanova kopel

Mlajši otroci uživajo v kopanju, zato poskrbite, da bo kopel tudi koristna in ji dodajte timijan. Recept: Dve žlici timijana namočite v dva litra hladne vode, pustite do 12 ur. Nato segrejte do vrenja, precedite in dodajte v banjico, v kateri se kopa otrok.

Sirup

V lekarni kupite naravne, učinkovite in varne izdelke za kašelj. Predvsem bodite pozorni, da kupite peroralne suspenzije na osnovi rastlinskih izvlečkov, in ne sirupov, ki so na osnovi sladkorja.