Prihodnji teden v parlamentu

Preiskovalna komisija bo zaslišala tudi predsednico republike, nekdanje ministre in Jankovića

D.K./STA
21. 1. 2024, 12.33
Posodobljeno: 21. 1. 2024, 12.39
Deli članek:

Državni zbor bo na izredni seji razpravljal o domovih za starejše, na preiskovalni komisiji pa je na sporedu začetek zaslišanj o kanalu C0.

Jure Klobčar
Nataša Pirc Musar

DZ se bo konec prihodnjega tedna na zahtevo SDS sestal na izredni seji o stanju v domovih za starejše. Na parlamentarni preiskovalni komisiji glede gradnje povezovalnega kanala C0 bodo začeli zaslišanja, priče so povabili na torkovo in petkovo sejo. Na komisiji za nadzor javnih financ pa bodo spregovorili tudi o odmevnem nakupu sodne stavbe.

DZ na petkovi izredni seji na zahtevo SDS o stanju v domovih za starejše

Petkovo izredno sejo DZ o stanju v domovih za starejše so zahtevali v SDS, kjer opozarjajo na zaskrbljujoče stanje v domovih. V zahtevi za sklic izredne seje so med drugim izpostavili dolge čakalne vrste za mesto v domu, poslabšano finančno stanje domov in pomanjkanje kadra.

Predlagatelji so med predlogi priporočil navedli, da naj bi vlada rešila problematiko v domovih najkasneje do 1. marca. Tako naj bi denimo poenotila kadrovske normative za zdravstvene delavce in cene zdravstvenih storitev v domovih in bolnišnicah. Poleg tega naj bi sprejela ukrepe za izboljšanje kadrovske problematike, uredila finančno stanje domov, nastalo zaradi višanja stroškov investicij, in zagotovila dodatna sredstva za digitalizacijo domov. Hkrati naj bi dopolnila kadrovske normative, da bodo omogočili zaposlovanje dodatnih kadrov, denimo računalničarja.

Tistim domovom, ki zaradi dviga cen dela, energentov, storitev in materiala ustvarjajo negativni poslovni rezultat, pa naj zagotovi dodatna finančna sredstva in s tem prepreči večji dvig oskrbnin, priporočajo predlagatelji.

Med povabljenimi na zaslišanje pred preiskovalno komisijo DZ tudi predsednica republike in nekdanji ministri

Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0 bo prihodnji teden začela zaslišanja. V sredo člani na seji pričakujejo predsednico republike Natašo Pirc Musar, biologa Andreja Uršiča in profesorja na ljubljanski naravoslovnotehniški fakulteti Mihaela Brenčiča. V petek nameravajo zaslišati nekdanje resorne ministre Jureta Lebna, Simona Zajca in Uroša Brežana ter nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za okolje in prostor Aleša Prijona.

Komisija sicer ugotavlja politično odgovornost in drugo odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma političnega vmešavanja v gradnjo javnega povezovalnega kanala C0 in suma, da so oziroma so bili postopki pri tem vodeni nepregledno, nezakonito in z izigravanjem zakonodaje.

V prihodnje namerava komisija zaslišati tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Ta je v začetku meseca, potem ko je ministrstvo za okolje, podnebje in energijo sklenilo, da presoja vplivov na okolje za kineto, ki jo je ljubljanska občina vgradila v povezovalni kanal, ni potrebna, izrazil pričakovanje, da se predsednica Pirc Musar javno opraviči zaradi poziva k začasni prekinitvi del in ocene, da je presoja vplivov na okolje glede kinete potrebna. Spraševal se je tudi, kako se bo na jasno odločitev ministrstva odzval DZ oz. preiskovalna komisija. A kot je poudarila predsednica komisije Anja Bah Žibert (SDS), njihovo delo ni vezano na etapne odločitve. "Mi ugotavljamo politično in drugo odgovornost nosilcev javnih funkcij v povezavi s celotnim projektom kanala C0," je bila jasna.

O nakupu sodne stavbe na Litijski tudi komisija za nadzor javnih financ

V prihodnjem tednu je prav tako pričakovati nadaljnje razčiščevanje domnevnih nepravilnosti nakupa sodne stavbe na Litijski cesti. Na zahtevo NSi bo o tem razpravljala tudi komisija DZ za nadzor javnih financ.

V opozicijski NSi tako pričakujejo pojasnila ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan, komisiji pa predlagajo sprejem več sklepov, s katerimi bi med drugim računskemu sodišču predlagali revizije pravilnosti in smotrnosti poslovanja pri omenjenem nakupu, sektorju proračunske inšpekcije ministrstva za finance pa priporočili nadzor nad porabo sredstev iz državnega proračuna pri sklenitvi omenjene pogodbe. Ministrstvo za javno upravo pa bi pozvali, da v 15 dneh posreduje analizo s podatki o deležu pravnih poslov nad vrednostjo milijon evrov, v katerih je bila pred pridobitvijo nepremičnega premoženja države opravljena cenitev premoženja.

Na ministrstvo in pravosodno ministrico Švarc Pipan namreč v zadnjih dneh namreč letijo očitki o objektivni odgovornosti za domnevne nepravilnosti pri nakupu stavbe, v kateri naj bi domovala upravno, delovno in socialno sodišče ter višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani. Zadevo preiskuje Nacionalni preiskovalni urad, ministrica pa je že odredila notranjo revizijo in predlagala razrešitev generalnega sekretarja ministrstva Uroša Gojkoviča, kar je vlada na petkovi dopisni seji tudi storila.

Komisija za nadzor javnih financ bo sicer ta teden razpravljala tudi o poslovanju podjetja Star Solar v lasti premierja Goloba s podjetji v državni lasti, predvsem Borzenom.