Slepi potnik

Poginila je mačka, ki so jo surovo vrgli iz potniškega vlaka

M.G.
21. 1. 2024, 11.01
Posodobljeno: 21. 1. 2024, 11.04
Deli članek:

V Rusiji je sprevodnica vlaka prejšnji teden zalučala mačko iz potujočega vlaka, ker je mislila, da gre za potepuško mačko. Mačka je kasneje umrla; javnost ogorčena.

Profimedia
Mačka Twix, ki je poginila zaradi tega, ker so jo vrgli čez vlak v polarni mraz in sneg.

Do neljubega incidenta je prišlo že 11. januarja, na enem izmed potniških vlakov ruskega železniškega velikana RZhD, ko je mačka z imenom Twix nekako pobegnila iz potovalnega zaboja in so jo opazili potniki, ki so hodili skozi vagon. No, na žalost jo je opazila tudi sprevodnica vlaka, ki očitno ni ravno ljubiteljica živali, saj jo je brez premisleka vrgla v sneg pri temperaturah pod -30 C, misleč, da gre za potepuško mačko, ki se je pritepla na vlak.

Rjavo-belo mačko, ki je bila brez slovesnosti vržena v sneg v bližini mesta Kirov, vzhodno od Moske, so kasneje, ko je zgodba prišla v javnost, intenzivno začeli iskati mnogi prostovoljci. Mačko so naposled v soboto našli mrtvo, lastniki so jo identificirali in potrdili, da gre za nesrečnega Twixa. Po nekaterih poročilih je Twix umrl zaradi ugriza živali in ozeblin.

Sam dogodek pa je precej razburil rusko javnost, saj je več kot 70.000 ljudi podpisalo peticijo, ki zdaj poziva k uvedbi kazenske preiskave zoper sprevodnico, ki je vrgla mačko iz vlaka. V še eni ločeni peticiji pa so zbrali kar 200.000 podpisov, kjer zahtevejo, da se sprevodnica, ki ni bila javno imenovana, odpusti. Tudi lastniki poginule mačke razmišljajo o tem, da bi zadevo predali na sodišče.

RzhD je bil zaradi burnega odziva javnosti prisiljen v defenzivo, saj je začutil potrebo, da na družbenih omrežjih izjavi, da se njihovi zaposleni vedejo do živali z veliko pozornostjo in ljubeznijo ter na vse možne načine dobro skrbijo zanje na poti.

Dobra stvar iz te nesreče pa je, da so se pri RZhD-ju takoj odločili za spremembe, ki bodo sprevodnikom prepovedovale takšno ravnanje z živalmi. Odločili so se, da bodo od zdaj naprej takšne živali izročili zaposlenim na železniških postajah in poklicali skupine za zaščito živali.