Mercedes CLE

Res tisti pravi šik mercedes

Peter Pirkovič
28. 1. 2024, 21.11
Deli članek:

CLE je novi model v Mercedesovi paleti, ki v enem združuje dva upokojena modela – razred E Coupe in razred C Coupe.

Peter Pirkovič
Mercedes-Benz CLE

Trgovci so v preteklih nekaj mesecih zanj že našli 20 kupcev, ki so vplačali del kupnine, do konca tega leta pa so jim v Mercedesovi nemški tovarni (Bremen) obljubili še kvoto 10 vozil. CLE k nam prihaja najprej v kupejevski izvedbi, od začetka pomladi pa bo ta na voljo tudi s platneno streho. Velja priznati, da je Robert Lešnik z ekipo ustvaril zares izjemno všečen zunanji dizajn, ki so si ga delno izposodili pri aktualnem razredu C. 

Peter Pirkovič
Mercedes-Benz CLE

CLE nikakor ni majhen avtomobil, kot se morda zdi na prvi pogled. V dolžino meri zajetnih 4,85 metra, kar je 10 centimetrov več od razreda C in, ne nazadnje, za slaba dva centimetra je daljši tudi od prejšnjega modela E Coupe. Medosna razdalja meri 2,86 metra, avto pa je postavljen na prilagojeno platformo MRA2, na kateri sta zgrajena tako kot E kot C. Pri kupeju z dvojnimi dolgimi vrati je vse osredotočeno na voznika in sovoznika. Sedi se nizko in zelo udobno, hkrati nam je celotna zasnova upravljanja (MBUX) znana iz razreda C. Zadnja klop ima pri tem avtomobilu bolj ali manj funkcijo odlaganja stvari, za prtljago pa je v zadnjem delu spodobnih 420 litrov prostora, a z nekoliko omejenim dostopom zaradi ozke odprtine.

Peter Pirkovič
Mercedes-Benz CLE

Ker je CLE izdelan na znani tehnični arhitekturi, je od bratov podedoval tudi znane pogone, ki so vsi delno elektrificirani (blagohibridni sistem z dodatkom 17-kilovatnega elektromotorja). Kot osnovo pri Mercedesu postavljajo model CLE 200, opremljen z dvolitrskim štirivaljnikom s 150 kW (204 KM), ki ima hkrati možnost, da ga kupec lahko kombinira zgolj s pogonom na zadnji kolesni par ali na vsa štiri kolesa (4 Matic). Korak višje je model CLE 300 4Matic z močnejšim 190 kW štirivaljnikom (258 KM), sledi še nekoliko bolj dovršen model CLE 450 4Matic z blago hibridnim trilitrskim šestvaljnikom z 280 kW (381 KM), vrh ponudbe pa predstavlja CLE AMG 53 s trilitrskim šestvaljnikom s 330 kilovati moči. Pozneje se ponudbi pridružuje še navita različica CLE 63 AMG. Za ljubitelje dizla je tu CLE 200d s 147 kW (200 KM), ki je edini v naboru motorizacije, ki nima možnosti kombinacije s štirikolesnim pogonom 4Matic. Omeniti velja, da so vsi motorji povezani z devetstopenjskim samodejnim menjalnikom, za doplačilo pa si je mogoče omisliti še štirikolesno krmiljenje. To pomeni 2,5-stopinjsko obračanje zadnjih koles, ki zmanjša obračalni krog za pol metra in do 60 km/h pomaga pri boljši vodljivosti v ovinkih.

Peter Pirkovič
Mercedes-Benz CLE

Cene za CLE s platneno streho še niso znane, model CLE Coupe v Sloveniji stane začetnih 63.290 evrov. Dizelska verzija je tri tisočake dražja, a hkrati cenovno izenačena s štirikolesno gnanim modelom CLE 200 4Matic. Strupeni CLE 53 AMG pri nas stane sto tisoč evrov.

Peter Pirkovič
Mercedes-Benz CLE

Peter Pirkovič
Mercedes-Benz CLE