dosegli pričakovanja

Netflix v tujini že ukinja najcenejše pakete

S.Č.
28. 1. 2024, 14.41
Posodobljeno: 28. 1. 2024, 14.47
Deli članek:

Netflix je ob razgrnitvi poslovnih rezultatov za minulo leto, ki so dosegli pričakovanja, napovedal tudi nekaj ukrepov, ki ne bodo všeč naročnikom s plitvejšimi žepi.

Profimedia
V Sloveniji Netflix z reklamami stane 5 evrov na mesec.

Medtem ko so za nove naročnike že ukinili najcenejši paket, ga bodo sedaj tudi za obstoječe. Netflix sicer že dlje časa počasi draži pakete in nič ne kaže, da se bo praksa v prihodnosti ustavila.

Leto 2023 je Netflix sklenil 33,7 milijardami dolarjev prihodkov in 5,4 milijarde dolarjev čistega dobička. V primerjavi z letom pred tem so prihodke povečali za 12,5 odstotkov. V letu 2024 načrtujejo še nadaljnje povečevanje prihodkov in marže, ki se bo zavihtela na 26 odstotkov. Že v prvem četrtletju načrtujejo rekordni dve milijardi dolarjev dobička. V zadnjih treh mesecih je Netflix globalno pridobil 13 milijonov novih naročnikov, s čimer jih ima sedaj 260 milijonov.

V Sloveniji Netflix z reklamami stane 5 evrov na mesec


To pa se doseže tudi z dvigovanjem cen. Začeli bodo z ukinitvijo najcenejšega paketa Basis brez reklam. Ta je stal 12 dolarjev na mesec, preden so ga prenehali ponujati novih strankam. Stare so ga lahko obdržale, a se bo to spremenilo. Začeli bodo v Kanadi in Veliki Britaniji, kjer bodo že v drugem četrtletju paket docela ukinili. Najcenejši paket brez reklam bo tako stal 15,5 dolarja mesečno, ostaja pa tudi osnovni paket z reklamami, ki stane 7 dolarjev mesečno. Tudi v Evropi ni več možno naročiti najcenejšega paketa brez reklam, ki je stal 8 evrov, kmalu pa ga bodo verjetno ukinili tudi obstoječim naročnikom. V Sloveniji Netflix z reklamami stane 5 evrov na mesec, dražji paket pa 10 evrov, saj nas Netflix uvršča med manj razvite države.