Pomaranče

Posebej pozimi potrebujemo dovolj zdravega vitamina C

MK
27. 1. 2024, 10.55
Deli članek:

Tokrat pišemo o sadežu, ki nam v mrzlih zimskih dneh pričara vedrino, svetlobo in spomin na poletje. Pomaranče pa niso samo lepe na pogled, temveč v sebi skrivajo pravo zakladnico vitaminov.

Dreamstime
Naj na vaši mizi vse leto kraljujejo pomaranče. Za zdravje in sladko razvado.

Če so nekoč veljale za prestiž, ki so si ga lahko privoščili samo bogati, so pomaranče danes povsem vsakdanje sadje, na katero se po navadi spomnimo v zimskih mesecih, ko želimo v svoje telo vnesti nekaj več vitaminov. Verjetno površno ocenjujemo, da so pomaranče dobre le zato, ker vsebujejo veliko vitamina C, a naj poudarimo, da premorejo mnogo več kot le ta vitamin.

Zakladnica vitaminov, ki prebudi

Brez zadržkov bi lahko agrume poimenovali vitaminska bomba, njihova prednost pa je, da so na voljo tudi pozimi. Tokrat se torej posvečamo pomaranči, ki, že če zaužijemo samo eno, telo oskrbi s kar 93 odstotki dnevnih potreb po vitaminu C. A ne smemo pozabiti tudi na koristne vlaknine, ki jih vsebuje, ter vitamine B1, B5 in A, ki ga ima zlasti veliko rdeča pomaranča. Tukaj so še pomembni minerali, med katerimi izstopajo kalij, magnezij in kalcij, pa biotin in folna kislina. Pomaranča je med drugim antioksidant, ki znižuje krvni tlak in raven holesterola v krvi ter deluje protivnetno. Zaradi močnega antioksidativnega delovanja upočasnjuje staranje, krepi delovanje pljuč in jeter ter skrbi za razstrupljanje telesa. Deluje antialergensko in telo ščiti pred virusi, pripomore tudi k zdravju kardiovaskularnega sistema in preprečuje nekatere vrste raka, zlasti raka debelega črevesa.

Shutterstock
Pomaranča je v kombinaciji z ingverjem odlična za krepitev imunskega sistema.

Preženite prehlad in možgansko kap

Vitamin C v pomaranči pospešuje presnovne procese ter krepi imunsko odpornost in vitalnost. Prav tako sodeluje pri tvorbi kolagena in veznega tkiva v kosteh, dokazano krepi hrustanec in koži vrača elastičnost, pomaga pri utrujenosti ter ščiti pred virusi prehlada in gripe. A to še zdaleč ni vse. Z zaužitjem zgolj ene pomaranče na dan zmanjšamo tveganje za možgansko kap za kar 62 odstotkov. Medtem ko kandirani ali zgolj posušeni olupki pomaranč krepijo tek ter pomagajo pri napihnjenosti in želodčnih krčih, prav tako pri drugih prebavnih težavah, recimo lenem črevesju.