Pot miru povezuje dediščino prve svetovne vojne

Uredili bodo čezmejni muzej na prostem

Petra Mezinec
25. 1. 2024, 21.26
Deli članek:

Grmada je 323 metrov visok hrib, ki se dviga nad Sesljanom in Devinom na eni strani ter Brestovico na drugi strani. V sklopu projekta WALKofPEACE+ nameravajo na njem urediti čezmejni muzej na prostem. Po Kolovratu in Sabotinu je to še tretji tovrstni muzej na Poti miru, ki poteka od Alp do Jadrana in povezuje dediščino prve svetovne vojne. 300 znamenitosti in urejene pohodniške poti sestavljajo zanimivo turistično ponudbo, ki privlači vse več ljudi.

Paolo Da Pozzo
Na območju Grmade je ostalo veliko sledi vojakov, ki jim je med osmo in deseto bitko Soške fronte uspelo obraniti svoj položaj.

Glavni cilj projekta WALKofPEACE+, v katerega je včlanjenih pet projektnih partnerjev (Promoturismo Furlanija - Julijska krajina, Fundacija Poti miru v Posočju, Posoški razvojni center, Občina Komen in Občina Devin - Nabrežina), je ureditev čezmejnega muzeja na prostem na hribu Grmada. V sklopu projekta bodo izboljšali uporabnost vrha in razširili ponudbo za kolesarje in pohodnike. Zakaj prav Grmada in njena okolica? Gre za pomembno strateško točko avstro-ogrske vojske, saj je veljala za ključni branik Trsta in okolice. Avstro-ogrska vojska je med osmo in deseto soško bitko odbila vse napade italijanske armade, čeprav je bila po številu mož v podrejenem položaju. Na hribu in v okolici so danes ostanki obrambnih linij, kavern in jam, ki so jih uporabljali vojaki.

Pomembno za razvoj turizma

Projekt WALKofPEACE+ se je začel na začetku oktobra, zaključili pa ga bodo septembra 2025. Vreden je 750 tisoč evrov, od tega bo 600 tisoč evrov prišlo iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Je »naslednik« štiriletnega in skoraj tri milijone evrov vrednega projekta WALKofPEACE. Tokrat se projektu pridružuje tudi Občina Komen. »Občina Komen bo implementirala izmenjavo dobrih praks, ki jih je razvil projekt WALKofPEACE v zvezi z valorizacijo dediščine prve svetovne vojne,« je povedal Boštjan Frančeškin iz komenske občinske uprave. »Prepričani smo, da bo z vzpostavitvijo čezmejnega muzeja na prostem celotno čezmejno območje pridobilo dodatno zgodovinsko, turistično in kulturno vrednost.« Z ohranjanjem znamenitosti prve svetovne vojne na Poti miru – od kavern, pokopališč in ostalin prve svetovne vojne do zasebnih muzejskih zbirk in muzejev na prostem – pa ne ohranjajo le spomina na krvave boje in njihove žrtve, temveč tudi razvijajo kulturni turizem in blagovno znamko Poti miru na čezmejnem območju.

Skupaj gradijo uspešno zgodbo

V sklopu projekta bo nastala tudi pohodniška aplikacija, različno promocijsko in informativno gradivo, organizirali bodo vodene oglede, delavnice za ponudnike na poti, predvidena pa je študija za vzpostavitev kolesarske poti Pot miru, je še nekaj aktivnosti naštela Maša Klavora iz ustanove Fundacija Poti miru v Posočju. »Fundacija je v zadnjih letih povezala številne lokalne pobude, pa tudi pobude organizacij in iniciativ v Posočju, na Goriškem in na Krasu. Soška fronta je zanimiva, saj je potekala na izjemno različnih terenih,« je pojasnila Klavora in dodala, da je nujno, da tovrstne projekte podpirajo tudi občine in društva.