Naravno in učinkovito

Naredite domača čistila in kozmetiko, zdravje vam bo hvaležno

Mare Koren
27. 1. 2024, 16.31
Deli članek:

Kakovost življenja lahko hitro izboljšamo tudi tako, da se izognemo industrijskim čistilom in kozmetiki. Priprava doma pa je precej preprosta.

Dreamstime
Čas je, da industrijska čistila zamenjate z domačimi, pri čemer je najboljše, da veste, iz česa so narejena.

Izogniti se vrsti kemikalij in narediti spremembo na bolje je precejšen zalogaj, zato se je tega podviga treba lotiti premišljeno. Pa vendar še kako smiselno, če pomislimo, da je v industrijskih čistilih in kozmetiki med najpogosteje uporabljenimi snovmi formaldehid. Tega najdemo v laku za lase, milu, zobni kremi, čistilih ... A pri tem ne smemo pozabiti, da s svojo toksičnostjo in hlapnostjo pri številnih povzroča vse več alergij, astmo in druge težave s kožo ter dihali.

Domača čistila

Za najuporabnejše in učinkovitejše snovi za čiščenje prostorov in predmetov veljajo precej vsakdanje stvari, ki jih dnevno srečujemo. To so kis, sol, limona, soda bikarbona in milnica. Kis ali limona je v kombinaciji s sodo bikarbono izjemno močno čistilo, ki uspešno očisti tudi odtoke, trdovratne madeže z oblačil, umazano pečico, hladilnik in še bi lahko naštevali. Pomemben je tudi podatek, da je ta kombinacija izjemno uspešna pri odstranjevanju plesni, s katero hitro opravi. Kis, pomešan z vodo v razmerju 1 : 2, bo odstranil madeže vodnega kamna in poskrbel za naravno dezinfekcijo kopalnice. Če mu boste dodali nekaj kapljic eteričnega olja čajevca, pa bo ta kombinacija še močnejša. Soda bikarbona bo hitro opravila z neprijetnimi vonji, obenem bo pripomogla k bolj belemu perilu. Milnica pa bo dovolj močna in nežna hkrati, da boste z njo očistili lesene površine. Sol bo odlična pri odstranjevanju madežev ličil in šminke, pa tudi madežev rdečega vina in krvi. Nanesite jo naravnost na madež in prelijte s hladno vodo, nežno podrgnite in dodajte sok limone.

Univerzalno čistilo

Da, tudi to lahko pripravite doma. Čistilo bo primerno za čiščenje kuhinjskih površin in površin, na katerih se nabira vodni kamen, prav tako bo odlično delovalo pri čiščenju kopalnice, odstranjevanju mastnih madežev in še bi lahko naštevali. V razpršilko zlijte vodo in kis v razmerju 1 : 1 ter dodajte sok ene limone in pet kapljic eteričnega olja čajevca. Sestavine dobro premešajte in pustite stati nekaj dni. Nato uporabite kot običajno čistilo.