Poleti na Kulmu

Timi Zajc »le« bronast, srce se je strlo tudi danes precej »veselemu« Staretu

S.R./STA
27. 1. 2024, 17.00
Posodobljeno: 27. 1. 2024, 17.26
Deli članek:

Timi Zajc je na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih na Kulmu osvojil tretje mesto. Lovro Kos je bil peti.

Igor Kupljenik/Bobo
Slovenski orli bodo jutri naskakovali zlato.

V regiji Bad Mitterndrof tudi danes niso imeli sreče z vremenom. Organizatorjem svetovnega prvenstva v smučarskih poletih na Kulmu, danes bi morali biti ob 14. uri tretja in četrta serija, je živce kravžljal premočan bočen veter. Start tretje serije so tako od 14. ure vsakič znova prestavljali za 15 minut, ker na Kulmu ni reflektorjev, pa je bil zadnji možen start ob 16. uri. Zaradi težav z vetrom četrte serije ne bo.

Timi Zajc je z današnjim bronastim odličjem prispeval deseto kolajno slovenskih skakalcev v 52 letih svetovnih prvenstev v poletih - prvo je bilo v Planici leta 1972. Pred dvema letoma na SP v Vikersundu je bil Zajc srebrn, na ekipni tekmi pa so Slovenci osvojili naslov.

Čeprav je imel po prvih dveh serijah Zajc kar 12,3 točke naskoka pred svetovnim rekorderjem Avstrijcem Stefanom Kraftom, se mu nastop v tretji seriji ni posrečil. Zmagal je Kraft, ki je tako pred domačimi navijači po le eni današnji seriji osvojil prvi naslov na SP v poletih. Srebro je pobral Nemec Andreas Wellinger, ki je na zmagovalni oder napredoval s četrtega mesta po prvem dnevu, Zajc pa je nazadoval na tretje mesto in za zmagovalcem zaostal za 4,7 točke.

V igri za kolajne v kraljevski disciplini smučarskih skokov je bil še en Slovenec. Lovro Kos (628,6) je zasedel peto mesto. Domen Prevc (580,8), 15. po polovici tekmovanja, je bil na koncu 14., Peter Prevc (481), 16. po prvih dveh serijah, pa ga je v tretji povsem polomil in zmogel le 132 metrov, tako da je zdrsnil na končno 26. mesto.

Igor Kupljenik/Bobo
Timi Zajc je končal na tretjem mestu.

Ob Timijevem skoku, ki ni bil eden njegovih najboljših, se je srce strlo tudi legendarnemu komentatorju Andreju Staretu, ki je imel kot kaže danes enega svojih »bolj veselih dni,« o čemer pričajo tudi komentarji na portalu MMC, kjer so komentatorji bolj kot tekmo komentirali njegove cvetke. A tudi Staretu je obtičal cmok v grlu, ko je Timi pristal pred zeleno črto. Veselje se je prevesilo v žalost, a je žalosti hitro pošla sapa, v Staretu pa je znova zažarel žarek upanja: »Jah, ne sme biti preveč poklapan, nova medalja, novo bronasto odličje,« je položil na dušo Timiju Zajcu.

V nedeljo ob 14. uri sledi še moštvena tekma, na kateri bodo Slovenci branili zlato iz Vikersunda 2022.