Gradnja naj bi stekla letos

Kaj bo Boscarol gradil v Ajdovščini?

Nace Novak
8. 2. 2024, 15.38
Deli članek:

Ustanovitelj Pipistrela Ivo Boscarol bo v Ljubljani gradil stanovanjsko sosesko Galaksija s 1000 stanovanji, ki ne bodo dosegljiva le premožnim. V Ajdovščini pa naj bi do konca prihodnjega leta zgradil poslovno-industrijski objekt s 15.000 kvadratnimi metri površin, seveda energetsko samozadosten in okolju prijazen.

Leo Caharija
Še letos naj bi podjetje Boscarol začelo graditi velik poslovno-industrijski objekt v novi obrtni coni med obvoznico in avtocesto.

Po najavi, da bo v Ljubljani, v bližini nakupovalnega središča BTC, zgradil sosesko Galaksija s tisoč stanovanji po dostopnih cenah, v okviru nekakšnega mesta v malem pa tudi gostinske obrate, vrtec, zelene površine in podobno, smo Iva Boscarola, ki se po prodaji podjetja Pipistrel ukvarja tudi z nepremičninskimi posli, povprašali, ali načrtuje kakšen stanovanjski projekt tudi na Primorskem, kjer prav tako močno primanjkuje stanovanj.

V Ajdovščini bo zrasel poslovno-industrijski objekt

»O gradnji stanovanj v Ajdovščini v tem trenutku ne razmišljam, ker vem, da ima občina kar velike načrte s tem, in to različne, se pravi stanovanja, manjše hiše. Kupili smo sicer nekaj stanovanj v soseski Lotus v Ajdovščini, ki so zdaj na voljo za prodajo,« je povedal Boscarol. Na razpolago je šest stanovanj, konec leta pa bodo na voljo še štiri v soseski Papillon. Tako da bo na voljo skupno deset stanovanj, šest stanovanj pa je že končanih in jih ponujajo na trgu. Za nakup stanovanj so se v podjetju Boscarol odločili, ker se Ajdovščina širi.

Tudi o gradnji stanovanj v Novi Gorici, Kopru ali še kje drugje na Primorskem Boscarol ne razmišlja. »Bomo pa v novi obrtni coni med obvoznico in avtocesto gradili velik poslovno-industrijski objekt. Tam smo odkupili parcelo od občine in zadeva je v fazi projektiranja,« je pojasnil in dodal, da bodo predvidoma še letos začeli gradnjo.

Primorske novice
Po prodaji Pipistrela se je Ivo Boscarol podal na področje nepremičnin.

Okolju prijazna in energetsko samozadostna stavba

Stavba bo namenjena podjetju Boscarol, ki upravlja druga podjetja in nepremičnine. Tja se bo preselilo tudi nekaj vodstva, objekt pa bo namenjen tudi podjetjem, ki nimajo svojih poslovnih prostorov in so v večinski lasti Taje in Iva Boscarola. Uporabnih površin bo po približno 15 tisoč kvadratnih metrov. Stavba bo seveda na vse načine okolju prijazna, že z videzom, pa tudi s strojnimi in elektro inštalacijami. »Tudi ta stavba bo v skladu z našo vizijo trajnostnega delovanja, kot je bil že Pipistrelov inštitut, ki je bil leta 2007 prva in edina popolnoma energetsko samozadostna stavba v Sloveniji. Tudi ta bo torej zasledovala najin cilj,« je pojasnil Boscarol. Če bo šlo vse po načrtih, bi lahko bila nova stavba dokončana in vseljiva do konca prihodnjega leta. V podjetju Boscarol so z občino podpisali tudi pismo o nameri sodelovanja pri projektu Ajdovska vrata, kjer bodo gradili kongresni center, hotel, restavracijo ... Pri tem projektu bi bili eden od sovlagateljev.

Sašo Švigelj
Dosedanji Kolosej v BTC Ljubljana bo dobil novo preobleko in novo vsebino.

Še pred Galaksijo bo zaživela Odiseja

V ljubljanski Galaksiji so predvidene tako garsonjere kot enosobna in večja stanovanja, slednja prej kot v petih letih verjetno še ne bodo vseljiva. Zato pa naj bi še pred koncem letošnjega šolskega leta odprli vrata Koloseja z novim imenom – Odiseja – in novimi vsebinami. Kolosej je podjetje Boscarol po izklicni ceni 6,4 milijona evrov kupilo na dražbi jeseni leta 2022, marca lani pa je zaradi prenove zaprl svoja vrata.

»Kolosej preurejamo. Ohranjamo kino vsebine, a bomo dodali še veliko drugih vsebin, da objekt ne bo živel samo zvečer, ampak se bo dogajalo tudi čez dan, od kongresnega turizma do koncertov, plesnih šol, takšnih in drugačnih dogodkov,« je o vsebinah bodoče Odiseje povedal Boscarol in dodal, da se bosta precej spremenili tudi notranjost in zunanjost objekta, ki stoji blizu bodoče Galaksije.