Sodišče odločilo

Zloglasni Josef Fritzl je bil na robu solz, le še korak je do prostosti

S.R.
25. 1. 2024, 10.57
Posodobljeno: 25. 1. 2024, 13.10
Deli članek:

Okrožno sodišče v Kremsu je odločilo, da se lahko najbolj razvpitega avstrijskega zapornika Josefa Fritzla premesti v običajen zapor. S tem je 88-letniku tlakovana pot, da zadnja leta svojega življenja preživi v domu za starejše. Pogojnega odpusta mu sicer še niso odobrili.

Profimedia
Josef Fritzl leta 2009

Poročali smo že, da utegne Josef Fritzl kmalu odkorakati iz strogo varovanega zapora, kaj hitro pa se zna zgoditi, da bo jesen svojega življenja dejansko preživel v domu za starejše. Zločinov, ki jih je v svojem življenju zagrešil danes 88-letni Josef Fritzl, ni vredno ponavljati. Kot je znano, je imel v kleti svoje hiše v Amstettnu 24 let zaprto svojo hčerko, pri čemer jo je redno posiljeval, tako da mu je ta povila kar sedem otrok. Leta 2009 so Fritzla, ki danes trpi za demenco, obsodili na dosmrtni zapor, avstrijski psihiatri pa so v nedavnem psihiatričnem poročilu ocenili, da za javnost ne predstavlja več nevarnost. Predvidevalo se je, da ga bodo iz zapora Stein, najstrožje varovanega zapora za duševno motene zločince v Kremsu na Donavi, najprej premestili v običajen zapor. Ker je lahko v skladu z zakonodajo letos zaprosil za pogojni odpust, je bilo obenem jasno, da ima po novem psihiatričnem poročilu tlakovano pot na svobodo. Njegova odvetnica Astrid Wagner je že na začetku tega meseca potrdila, da je vložila prošnjo za predčasni odpust iz zapora.

Tričlanski senat okrožnega sodišča v Kremsu je danes hitro odločil, da se zloglasnemu Fritzlu odobri premestitev v običajni zapor, kar je po poročanju avstrijskih medijev potrdila Wagnerjeva, ki je z odločitvijo zadovoljna. Glede na psihiatrično poročilo naj bi bil Fritzl povsem neškodljiv, saj da mu je povsem pošel spolni nagon, kaže pa tudi znake »slabšanja možganskih funkcij.« Wagnerjeva je pojasnila, da je Fritzl danes na sodišču znova obžaloval svoje dejanje. »Dejansko je bil na robu solz. Če povzamem, sodišče je odločilo, da moja stranka ni več nevarna.« Odločitev sicer ni dokončna, saj se lahko nanjo pritoži tožilstvo. Po poročanju avstrijskih medijev je za Fritzla to prvi korak do predčasne izpustitve iz zapora, po kateri bi lahko preostanek življenja preživel v domu za starejše.