Se bo vojna razširila nad Evropo?

Britanski general državljane opozarja: »Pripraviti se moramo na vojno z Rusijo«

S.Š.
25. 1. 2024, 10.46
Posodobljeno: 25. 1. 2024, 10.50
Deli članek:

General britanske vojske Patrick Sanders je spregovoril o krizi, ki bi se lahko iz Ukrajine preselila nad preostalo Evropo, in dejal, da mora Velika Britanija državljane usposobiti za vojaške scenarije v prihodnosti.

Profimedia
Patrick Sanders

Sander je mnenja, da je ruska invazija na Ukrajino pravzaprav napoved stvari, ki prihajajo tudi na preostali del Evrope. "Naši predhodniki niso razumeli posledic tako imenovane julijske krize leta 1914, zato so vstopili v najstrašnejšo vojno. Danes si ne moremo privoščiti, da bi naredili isto napako. Ukrajina je res pomembna," je dejal general.

Zgodovina naj bo naša učiteljica

Državljane Velike Britanije je tudi opozoril, da morajo biti pripravljeni na vojno v obsegu velikih spopadov 20. stoletja in da bo prišel čas, ko se bodo morda morali mobilizirati. "Ta vojna ni povezana samo z Donbasom in tudi ne gre za ponovno vzpostavitev ruskega imperija. Gre za to, da nekdo želi politično, psihološko in simbolno poraziti naš sistem in način življenja. Kako se odzovemo, kot predvojna generacija, bo odmevalo skozi zgodovino. Ukrajinski pogum nam za zdaj kupuje čas," je dejal.

Boj na kopnem

Sanders je poleg tega poudaril, da se Velika Britanija v prihodnje ne more zanašati le na mornarico in zračno premoč, ampak se mora znati bojevati tudi na kopnem. "Britanski zavezniki to že počnejo. Naši prijatelji v vzhodni in severni Evropi, ki zaznavajo bližino ruske grožnje, že ravnajo preudarno in postavljajo temelje za nacionalno mobilizacijo. Primer Ukrajine brutalno ponazarja, da redne vojske začenjajo vojne, a da 'državljanske vojske' zmagujejo," je zaključil.