Oče iz pekla

Josef Fritzl izdal knjigo spominov s podrobnimi opisi: 'Ni mi bilo lahko ...'

E. J.
6. 4. 2023, 13.40
Posodobljeno: 6. 4. 2023, 14.03
Deli članek:

"Sprva je bila to le miselna igra, ki sem se jo igral. In potem se je izoblikovala ideja, ki se mi je prej zdela tako absurdna in pošastna," je zapisal v svojih zelo podrobnih spominih, ki so izšli prejšnji teden..

Profimedia
"Misli o tem, kar sem naredil, so se mi nenehno podile po glavi. Nenehno sem bil pod pritiskom. Nisem imel komu zaupati. Moral sem gledati naprej in nadaljevati pot, ki sem si jo izbral," v svojih spominih piše Josef Fritzl.

Prejšnji teden so v Nemčiji s pomočjo odvetnice Astrid Wagner izšli pretresljivi spomini posiljevalca Josefa Fritzla "Die Abgründe des Josef F" (Brezno Josefa F), v katerih je zloglasni spolni iztirjenec razkril, kaj se mu je podilo po glavi, medtem ko je v ujetništvu polnih 24 let držal lastno hčer, s katero je imel incestno razmerje in ki je rodila sedem otrok svojega očeta.

Profimedia
Elisabeth je izginila leta 1984, ko je bila stara 18 let, odkrili pa so jo šele 26. aprila 2008 v skrivni kleti pod očetovo hišo v Amstettnu v Avstriji.
Spomnimo, Fritzl, ki je zaprl in spolno zlorabljal svojo hčerko Elisabeth, je bil leta 2009 obsojen na dosmrtno ječo zaradi incesta, posilstva, prisile, lažnega zapora, zasužnjenja in umora enega od svojih mladoletnih sinov. Njegova hči Elisabeth je izginila leta 1984, ko je bila stara 18 let, odkrili pa so jo šele 26. aprila 2008 v skrivni kleti pod očetovo hišo v Amstettnu v Avstriji.

V soboto zjutraj se je odločil, da bo hčer zaprl v podzemni zapor

Ko se ozre nazaj na svoje zločine, ki so zgrozili svet, Fritzl, ki je zdaj star 87 let, v knjigi piše: »Na začetku je bila to le miselna igra, ki sem se jo igral. Ampak sem se nanjo navadil. Ideja, ki se je prej zdela tako nesmiselna, tako pošastna, se je izoblikovala ... Nekega dne sem vedel, kaj moram storiti. Samo počakati je bilo treba na pravo priložnost ... In potem je prišel čas, bilo je deževno sobotno jutro, ko je misel postala akcija«. Oče iz pekla je do potankosti zasnoval podzemni zapor za svojo hčer – za polico v svoji delovni sobi je skril težka kovinska vrata, ki jih je bilo mogoče odpreti le s skrivno kodo brez ključa, ki jo je poznal le on. Elizabeth pa je lagal, da so vrata naelektrena in da jo bodo ubila, če bo poskušala pobegniti.

Profimedia
Josef Fritzl je zasnoval podzemni zapor za svojo hčer, kjer jo je puščal tudi med dolgimi dopusti, brez hrane, elektrike in med podganami.
"Naslednje jutro sem šel na policijo in prijavil pogrešano osebo. En policist je vse skrbno posnel in rekel: 'Stara je več kot 18 let in lahko počne, kar hoče," je Fritzl opisal začetek življenja svoje hčerke v ujetništvu, poroča Daily Mail.

"Stalno sem bil pod pritiskom"

Nadalje trdi, da je Elisabeth prisilil k pisanju pisem svoji materi, v katerih ji je razložila, da bi morala nekaj časa preživeti zdoma, medtem ko je sosedom povedal, da je njegova hči pobegnila in se pridružila kultu. "Ni mi bilo lahko ... Misli o tem, kar sem naredil, so se mi nenehno podile po glavi. Nenehno sem bil pod pritiskom. Nisem imel komu zaupati. Moral sem gledati naprej in nadaljevati pot, ki sem si jo izbral... Vse svoje težave sem odrival od sebe, sicer bi se mi zmešalo! Le včasih, ko sem bil sam, so me preganjale črne misli. A sem jih takoj potlačil, preusmeril pozornost in razmišljal o nečem drugem," piše Fritzl v svojih pretresljivih spominih.

Profimedia
Hiša v Amstettnu v Avstriji, kjer je imel Fritzl svojo hčer zaprto 24 let.
Zaradi trpinčenja lastne hčerke se mu je rodilo sedem otrok – trije so ostali v ujetništvu z materjo, en deček pa je Fritzlu umrl le nekaj dni po rojstvu. Tako je truplelce dečka, dojenčka,  dal v sežigalnico, ostale tri pa je vzgojil s svojo ženo Rosemarie.

Medtem ko je bila njegova hči v ujetništvu, je Fritzl hodil celo na dolge počitnice, ena od destinacij je bila tudi Tajska, svoje žrtve pa medtem pustil v kleti brez elektrike, obdane s podganami, odplakami in gnijočo hrano.
V knjigi se je pohvalil tudi s tem, da je oče polnoletnega sina, ki naj bi ga po njegovih besedah ​​spočel v skrivnem razmerju z žensko iz Gane, ki je, kot trdi, danes ugledna odvetnica.

"Zame ni sočutja, razumevanja ali celo sočutja"

Med pisanjem knjige se je Fritzl tudi pritoževal, da mu je bilo odrekano razumevanje, sočutje in morda odpuščanje. Nedavno je zaprosil za premestitev v običajni zapor, a so avstrijska sodišča zavrnila. Posiljevalec Fritzl, nekdanji inženir elektrotehnike, ki je pred šestimi leti spremenil priimek v Mayrhoff, naj bi zdaj bolehal za demenco, a odvetnica Astrid Wagner to zanika. "To ni res, še zdaleč ni nemočen starček. Je poln energije, ima moč volje in odločnost, pri njem ni niti sledu o demenci," je prepričan odvetnik. "V bistvu sem dober človek in preprosto ne morem razumeti, zakaj se je moja žena odločila prekiniti vse stike z menoj," se v enem odstavku knjige pritožuje Fritzl.

Danes imajo njegova hči Elisabeth in njenih šest otrok nove identitete in živijo v majhni avstrijski vasici. Država jim je hišo uredila tako, da je okoli nje postavila visoko ograjo in varnostne kamere.