Ni več nevaren

Bo zloglasni Fritzl na jesen svojega življenja užival v domu za starejše?

R.T.
16. 1. 2024, 10.08
Posodobljeno: 16. 1. 2024, 10.08
Deli članek:

Najbolj razvpiti avstrijski zapornik Josef Fritzl bi lahko kmalu odkorakal iz strogo varovanega zapora in zadnja leta svojega življenja preživel v domu za starejše.

Profimedia
Josef Fritzl

Zločini, ki jih je v svojem življenju zagrešil danes 88-letni Josef Fritzl, so že premnogokrat polnili strani medijev. Spomnimo, primer Fritzl je evropsko javnost pretresel leta 2008. Avstrijski spolni predator Fritzl je imel namreč v kleti svoje hiše v Amstettnu 24 let zaprto svojo hčerko, pri čemer jo je redno posiljeval, tako da mu je ta povila kar sedem otrok. Fritzla so leta 2009 zaradi storitve kaznivih dejanj posilstva, incesta, zasužnjevanja in povzročitve smrti iz malomarnosti obsodili na dosmrtni zapor.

Kot poroča avstrijska javna radiotelevizija Orf, Fritzl, ki trpi za demenco, glede na novo psihiatrično poročilo ne predstavlja več nevarnosti za javnost, kar pomeni, da ga lahko sodišče vendarle premesti v običajen zapor. Trenutno namreč ždi v zaporu Stein, najstrožje varovanem zaporu za duševno motene zločince v Kremsu na Donavi. Avstrijska zakonodaja sicer določa, da lahko zaporniki, obsojeni na dosmrtno zaporno kazen, po 15 letih zapora zaprosijo za pogojni izpust. Zloglasni Fritzl lahko to stori letos, pri čemer je po navedbah nekaterih avstrijskih pravnih strokovnjakov povsem realna možnost, da mu sodišče ugodi, kar bi pomenilo, da bi ga premestili v dom za starejše.

Glede Fritzla, ki je pred leti spremenil svoje ime, je sicer okrožno sodišče že leta 2022 odločilo, da »javnosti ne predstavlja več nevarnosti« in da se ga lahko premesti v običajen zapor, a je to odločitev pozneje povozilo višje sodišče na Dunaju.