Volitve v ZDA

Trump pričakovani zmagovalec v Iowi

M.G./STA
16. 1. 2024, 07.15
Deli članek:

Ameriške TV mreže so bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa sinoči kmalu po koncu strankarskih zborovanj republikanskih volivcev v Iowi razglasile za zanesljivega zmagovalca prve letošnje tekme za republikansko predsedniško nominacijo.

Profimedia
Donald Trump je s svojo ekipo pričakovano slavil v Iowi.

Donald Trump je bil razglašen za zmagovalca še preden so prešteli pet odstotkov glasov strankarskih zborovanj, televizijski komentatorji pa so potem le še ugibali s kako veliko prednostjo bo na koncu zmagal pred ostalimi kandidati.

V boju za drugo mesto sta ostala guverner Floride Ron DeSantis in nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley, ki so jima projekcije televizijskih mrež napovedovale po okrog 20 odstotkov glasov ob Trumpovih več kot 50 odstotkih. Kot kaže se bo v Iowi vse izteklo brez presenečenja in v skladu z napovedmi predvolilnih anket.

Iowa zaleže le za odstotek celotnega prebivalstva ZDA, republikanci pa tam veljajo za precej konservativne. Odločilnega pomena so glasovi krščanske desnice, ki jo je Trump letos uspel prepričati, da ga podpre potem, ko je leta 2016 izgubil tekmo s senatorjem iz Teksasa Tedom Cruzom.

Strankarska zborovanja, ki so trajala le dobro uro, so minila v znamenju izjemno nizkih temperatur, zaradi česar so se jih udeležili najbolj zagreti volivci in glede na ankete je takih največ med Trumpovimi podporniki.

Demokrati so večinoma beli Iowi letos odvzeli status prve države, ki izbira strankarskega predsedniškega kandidata in njihovi volivci bodo skupaj z republikanci najprje izbirali na strankarskih volitvah v torek, 23. januarja.