Krute razmere

Smrt političnega zapornika Kraška

M.G.
16. 1. 2024, 07.09
Posodobljeno: 16. 1. 2024, 07.38
Deli članek:

Politični zapornik Vadžim Kraško je umrl v zaporu v Belorusiji, ker ga oblasti niso želele pravočasno odpeljati v bolnišnico.

Viasna Human Rights Center
Vadžim Kraško je v bolnišnici v Belorusiji umrl zaradi slabe zdravstvene oskrbe.

Po poročanju skupine za človekove pravice je že pred tednom dni v beloruskem zaporu v bližini Vitebska na severovzhodu države umrl politični zapornik Vadžim Kraško. Oblasti so zadevo prikrivale vse do včerajšnjega razkritja, ko so postali znani tudi razlogi za njegovo smrt. Kraško je umrl za posledicami pljučnice, saj ga zaporniške oblasti niso želele pravočasno odpeljati v bolnišnico in niso upoštevale nobenih njegovih prošenj za pomoč, so sporočili iz centra za človekove pravice Viasna.

50-letni Kraško je bil strokovnjak za informacijsko tehnologijo, ki je služil svojo triletno kazen zaradi obtožb ponujanja donacij opozicijskim skupinam, ki jih je Lukašenkova oblast označila kot ekstremistične.

Politični aktivist Leanid Sudalenka, ki je odslužil svojo triletno kazen v isti kazenski koloniji, je po koncu kazni za Associated Press povedal, da je tam tudi sam skoraj umrl, ko je COVID-19 preplavil ustanovo. Dejal je, da so morali on in drugi politični zaporniki na svojih uniformah nositi rumeno oznako, tako da so jih pazniki zlahka prepoznali. Dodal je še, da so, da so jih rutinsko ustrahovali, zlorabljali in poniževali.