dan žalovanja

Na Češkem se spominjajo žrtev četrtkovega napada

S.Č./STA
23. 12. 2023, 14.15
Deli članek:

Na Češkem je danes dan žalovanja za žrtvami strelskega napada na Karlovi univerzi v Pragi, v katerem je 24-letnik v četrtek ubil 14 ljudi. Zastave na javnih poslopjih so spuščene na pol droga, opoldne so se žrtev spomnili z minuto molka, po vsej Češki pa so zadoneli cerkveni zvonovi.

Profimedia
Na Češkem se spominjajo žrtev četrtkovega napada

V katedrali svetega Vida je bila maša za žrtve napada, ki jo je daroval praški nadškof Jan Graubner, udeležil se je je tudi predsednik države Petr Pavel. Na oltar so za vsako žrtev napada prinesli eno vrtnico.

"Na Zemlji hočemo vsi doseči raj, ampak življenje nam dokazuje, da obstaja zlo," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal nadškof. Opozoril je na naraščanje primerov depresij in samomorov med otroki in mladimi. Po najhujšem množičnem strelskem napadu v zgodovini države so danes na Češkem odpovedali tudi številne kulturne in športne dogodke, lučke na božičnem drevesu na Starem trgu v češki prestolnici pa bodo zvečer ugasnjene. Televizija danes oddaja poseben program.

Streljal naključno po hodnikih in predavalnicah fakultete

Medtem so mediji objavili tudi imena nekaterih žrtev napada. Med njimi je predstojnica univerzitetnega instituta za muzikologijo Lenka Hlavkova. Napadalec, 24-letni češki študent Karlove univerze brez predhodne kazenske kartoteke, je v četrtek popoldne na filozofski fakulteti v središču Prage ubil 14 ljudi, 25 pa ranil. Po podatkih policije je streljal naključno po hodnikih in predavalnicah fakultete. Po podatkih policije se je napadalec nato sam ustrelil, ko so ga obkolili policisti.

Češke oblasti so ljudi pozvale, naj bodo v prihodnjih dneh bolj pozorni na posameznike, ki bi jih napad lahko navdihnil, pa tudi na morebitne grožnje. Okrepljena bo tudi policijska prisotnost v okolici šol in nekaterih drugih javnih ustanov.