napad na begunsko taborišče

Izrael nadaljuje napade na Gazo

S.Č./STA
23. 12. 2023, 13.05
Deli članek:

Izrael je ponoči nadaljeval napade na Gazo. V napadu na begunsko taborišče Nusejrat je bilo po navedbah palestinskih medijev ubitih najmanj 18 ljudi, več deset pa ranjenih, poroča BBC. Izraelske sile so po lastnih navedbah napadle tudi poveljstvo Hamasa.

Profimedia
Izrael nadaljuje bombardiranje območja Gaze.

Po navedbah palestinske tiskovne agencije Vafa je bil v izraelskem zračnem napadu uničen tudi obrat za oskrbo z vodo v kraju Džabalija.

Prebivalcem taborišča Burejdž pa so izraelske sile ukazale, naj območje zaradi lastne varnosti takoj zapustijo ter se premaknejo južneje, poroča BBC. Izraelska vojska je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočila, da so v napadu na poslopje v Gazi ubili več deset pripadnikov skrajnega palestinskega gibanja Hamas. Kot so pojasnili, so najprej s streljanjem prisili pripadnike Hamasa, da so se zatekli v poslopje, ki so ga nato napadli iz zraka.

Česa takega v zgodovini ZN še ni bilo

Po navedbah izraelske vojske je šlo za poveljstvo Hamasa, uničenih pa je bilo še več stavb v bližini, ki naj bi jih prav tako uporabljalo gibanje. Varnostni svet ZN je sicer v petek po tednu dni pogajanj med diplomati v New Yorku sprejel resolucijo o Gazi, ki so jo predlagali Združeni arabski emirati in ki zahteva varno in neovirano dostavo humanitarne pomoči v velikem obsegu in ustvarjanje pogojev za trajno prekinitev sovražnosti. Resolucija naj bi sicer sprva vsebovala zahtevo po takojšnji prekinitvi spopadov, vendar so to na vztrajanje ZDA izključili.

Medtem se je generalni sekretar ZN Antonio Guterres spomnil sodelavcev ZN, ki so bili ubiti v Gazi. "V 75 dneh je v Gazi umrlo 136 naših kolegov - česa takega v zgodovini ZN še ni bilo," je danes zapisal na omrežju X in dodal, da je morala večina sodelavcev zapustiti domove v Gazi. Vojna v Gazi je izbruhnila 7. oktobra, ko so pripadniki palestinskega gibanja Hamas v napadu na Izrael ubili okoli 1140 ljudi in zajeli 250 talcev, večinoma civilistov. Silovit izraelski odgovor je na palestinski strani na območju Gaze zahteval že več kot 20.000 življenj, kjer so med ubitimi večinoma ženske in otroci.