Ugrabljena ne izgubljena

Zapis irskega premirja o izgubljeni talki razburil Izrael

D.K./STA
26. 11. 2023, 17.41
Posodobljeno: 26. 11. 2023, 17.41
Deli članek:

Irski premier Leo Varadkar je z zapisom, v katerem je irsko-izraelsko deklico, ki jo je Hamas izpustil drugi dan premirja, označil za "izgubljeno" in "najdeno", razburil Izrael. Zunanji minister Izraela Eli Koen je v odzivu poudaril, da se devetletna Emily Hand ni izgubila, ampak je bila ugrabljena.

Profimedia
Varadkar je v soboto pozdravil izpustitev deklice kot "dan velikega veselja in olajšanja" za Emily Hand in njeno družino.

Varadkar je v soboto pozdravil izpustitev deklice kot "dan velikega veselja in olajšanja" za Emily Hand in njeno družino. "Nedolžni otrok, ki je bil izgubljen, je bil zdaj najden in vrnjen, zato smo si močno oddahnili," je Varadkar zapisal na družbenem omrežju X.

Koen je negativno reagiral na besede taoiseacha in Varadkarju očital, da je izgubil moralni kompasa, saj da Emily ni bila izgubljena, pač pa ugrabljena. Povedal je, da je po Varadkarjevi izjavi "na grajo" poklical irskega veleposlanika v Tel Avivu, poroča irska javna radiotelevizija RTE.

Poudaril je, da je Emily ugrabila "teroristična organizacija, hujša od Islamske države", ki je umorila njeno mačeho. "Emily in več kot 30 drugih izraelskih otrok je kot talce zajel Hamas, vi, Leo Varadkar, pa poskušate legitimirati in normalizirati teror. Sram naj vas bo!" je še zapisal.

Iz Varadkarjevega urada so sporočili, da je premier vselej obsojal Hamasovo jemanje talcev, presenečenje nad odzivom Izraela pa je izrazil tudi irski zunanji minister Micheal Martin, še navaja RTE.

Izraelsko zunanje ministrstvo je že v petek na pogovor poklicalo veleposlanika Španije in Belgije in jima izrazilo protest zaradi komentarjev, ki sta jih podala voditelja njunih držav. Tako španski premier Pedro Sanchez kot njegov belgijski kolega Alexander De Croo sta bila ob obisku mejnega prehoda med Egiptom in Gazo kritična do uničenja in smrti civilistov v oblegani palestinski enklavi.