Izbor

Foto: Na Koroškem »okronali« že 24. moštno d’čvo

D.K.
26. 11. 2023, 17.00
Posodobljeno: 26. 11. 2023, 17.29
Deli članek:

Korošci nimajo vinske kraljice, imajo pa moštno d’čvo.

Sadjarsko društvo Mežiške doline
Nova moštna d’čva

Pod okriljem Sadjarskega društva Mežiške doline in Društva podeželske mladine Mežiška dolina se je včeraj na Prevaljah odvil že 24. izbor moštne d’čve, ki ni le ena od odmevnejših prireditev na Koroškem, ampak sovpada s promocijo avtohtone pijače širom po Sloveniji.

Sadjarsko društvo Mežiške doline
Na Prevaljah se je odvil že 24. izbor moštne d’čve

Tokrat se je za laskavi naziv potegovalo pet kandidatk iz vseh treh koroških dolin (Tjaša Ledinek iz Vuhreda, Jasmina in Helena Pokeržnik iz Otiškega Vrha, Mateja Ažnik iz Pameč pri Slovenj Gradcu in Tamara Ramšak z Raven na Koroškem), ki so se pod budnim očesom tričlanske komisije preizkusile v zanimivih igrah. Kandidatke so se najprej predstavile na izviren način, na kar se preizkusile v spretnostih. Med krompirjem so iskala jabolka, podirale keglje, sestaviti oz. zbiti pa so morale tudi lestev oziroma »lojtro«.

Največ znanja in spretnosti pokazala Tamara Ramšak

V tekmovalnem delu je bila najuspešnejša Ravenčanka Tamara Ramšak, ki je s tem osvojila laskavi naziv moštna d’čva 2023 in postala ambasadorka mošta za eno leto. Nasledila je lanskoletno zmagovalko Veroniko Ridl z Raven na Koroškem. Prav tako je 22-letni Tamari največ glasov namenilo tudi občinstvo.

Sadjarsko društvo Mežiške doline
Na Prevaljah se je odvil že 24. izbor moštne d’čve

Zmagovalka, ki se je po razglasitvi predstavila v obleki kreatorke Martine Backović in od lanskoletne moštne d’čve prevzela venec, je v izjavi za Novice Svet 24 dejala, da se je na izbor prijavila zaradi novih izkušenj, hkrati pa je izpolnila dedkovo željo. Kot pravi, tako kot on, tudi sama rada popije kakšen kozarček koroškega mošta. Ob tem dodaja, da pred tekmovanjem ni imela posebnih pričakovanj. »Dala sem vse od vse in se potrudila po svojih najboljših močeh, kot kaže, se je obrestovalo. Upoštevala pa sem tudi nasvete od sestre, ki je bila že pred leti izbrana za moštno d’čvo.« Njene izkušnje ji bodo pa, tako Tamara, koristile tudi pri promociji koroške žlahtne kapljice.

Opravili tudi krst mošta

Kljub slabi letini jabolk so na tokratnem dogodku opravili tudi tradicionalni krst mošta. Uradni del pa zaključili s tradicionalno večerjo, gostom so postregli »Andrejev talir«, ter zabavo s plesom.