Kitajska

Foto: Nori električni hiphi A

A.Š.
26. 11. 2023, 15.59
Posodobljeno: 26. 11. 2023, 16.03
Deli članek:

Kitajska znamka HiPhi se ponaša z enim najbolj norih električarjev na planetu.

Hiphi
HiPHI A, električni

Human Horizonsov model HiPhi A je ultra hitra različica modela HiPhi Z, predstavljenega lani poleti. S skokom s konca abecede na začetek smo prišli do mašince s kar 960 KW, kar je po njihovih besedah dovolj, da avto pospeši do stotice v nekaj malega čez dve sekundi.

Hiphi
HiPHI A, električni

Končna hitrost je skoraj 300 km/h, kar je solidno, glede na to, da ima zadaj dobesedno kuhinjsko mizo v obliki spojlerja, ki ustvarja velik pritisk k tlom in tudi velik upor. Avto je zgrajen na 800-voltni tehnologiji, ki mu omogoča, da pol ure deluje pri polni moči. O dosegu seveda niso veliko razglabljali. Model HiPhi A je hiperavto nove generacije – pogled pritegne velikanski spojler, aerodinamike pa ne manjka tudi po preostalem delu avtomobila, za boljši pretok zraka so sneli tudi modul z lidarjem nad sprednjo šipo.

Posebnost so tudi zadnja vrata, ki se odpirajo nazaj, prvič pa so pokazali fotografije notranjosti, kjer je veliko površin odetih v karbon, zunanja ogledala so zamenjale kamere z zasloni.

Hiphi
HiPHI A, električni

Tako kot večina kitajskih znamk tudi HiPhi računa na evropske kupce, ki so jim že predstavili modela Z in X, kaj točno bodo počeli z najnovejšim A, pa še ni čisto jasno.