Orkan 5. stopnje

Mehiko dosegla pošast, Otis bi lahko povzročil »katastrofalno škodo«

R.T.
25. 10. 2023, 08.58
Posodobljeno: 25. 10. 2023, 08.58
Deli članek:

Iz ameriškega nacionalnega centra za orkane (NHC) so posvarili, da ima orkan Otis, ki je dosegel Mehiko, »potencial, da povzroči katastrofalno škodo.«

Twitter
Orkan Otis se je okrepil na orkan 5. kategorije.

Otis, ki je obalo Mehike dosegel kot orkan 5. kategorije, s seboj prinaša silovite vetrove in močno deževje. Mehiška nacionalna meteorološka služba CONAGUA je prebivalce v zveznih državah Guerrero in Oaxaca že posvarila, da lahko pričakujejo, da bodo ob obalo udarili visoki valovi. Po navedbah ameriškega nacionalnega centra NHC so orkan, ko se je še nahajal slabih 100 kilometrov jugovzhodno od Acapulca, spremljali vetrovi s hitrostjo kar 257 kilometrov na uro.

V zvezni državi Guerrero so se na prihod pošasti intenzivno pripravljali. Zaprli so vse šole in vzpostavili več zaklonišč, na delu je nacionalna garda, iz ministrstva za obrambo pa so sporočili, da so aktivirali akcijski načrt za primere naravnih nesreč. Po ocenah NHC bi lahko v delih Guerrera in Oaxace ob prihodu orkana zapadlo do 51 centimetrov dežja, zato obstaja nevarnost hudourniških poplav in zemeljskih plazov, povzroči pa lahko »potencialno katastrofalno« neurje.