Štel jih je 82

Poslovil se je igralec Richard Roundtree

S.Š.
25. 10. 2023, 08.56
Posodobljeno: 25. 10. 2023, 08.59
Deli članek:

Richard Roundtree, najbolj znan po vlogi zasebnega detektiva Johna Shafta, je umrl v starosti 82 let.

Profimedia
Richard Roundtree

Ameriški igralec Richard Roundtree, ki je mnogim poznan tudi kot "prvi temnopolti akcijski filmski junak", najbolj znan po je bil po vlogi zasebnega detektiva Johna Shafta v filmu "Shaft" iz leta 1971 ter nadaljevanjih "Shaft Big Score" in "Shaft in Africa", je umrl v torek v starosti 82 let, je za Hollywood Reporter povedal njegov menedžer. Roundtree je umrl na svojem domu v Los Angelesu zaradi raka trebušne slinavke.

"Richardovo delo in kariera predstavljata mejnik za Afroameričane v filmski industriji. Vpliv, ki ga je imel na industrijo, je nesporen," je McMinn povedal za Variety.

Kariera

Roundtree je zaslovel s filmom "Shaft". Gre za film iz leta 1971 o zasebnem detektivu iz newyorškega Harlema, vlogo pa je ponovil v nadaljevanjih in televizijski seriji. Leta 1977 je zaigral tudi v ABC-jevi televizijski seriji o suženjstvu "Korenine" (Roots) in zaslovel kot drzni motorist Miles v filmu "Potres" (Earthquake) iz leta 1974. Med njegovimi najvplivnejšimi filmi je "Bilo je nekoč ... ko smo bili barvni" iz leta 1996, ki govori o tesno povezani temnopolti skupnosti, ki se sooča z rasizmom v povojnem Misisipiju.

Igralec je bil sicer dvakrat poročen, ima pa štiri hčerke, Nicole, Tayler, Morgan in Kelli, ter sina Jamesa.