Drama na letalu

Pilot, ki je potoval kot sopotnik, med letom poskušal ugasniti motorje

S.R.
23. 10. 2023, 21.41
Deli članek:

Tragedijo je preprečilo prisebno kabinsko osebje, ki je 44-letnega v kritičnih trenutkih onesposobilo in ga na silo odstranilo iz pilotske kabine.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Letalo letalske družbe Alaska Airlines, ki je v nedeljo iz Seattla letelo v San Francisco, je moralo zaradi varnostne grožnje zasilno pristati v Portlandu. Za dramo na letalu Embraer 175 je poskrbel pilot, ki na tem letu sicer ni bil za krmilom letala, temveč je zunaj delovnega časa kot sopotnik v pilotski kabini potoval v San Francisco. Kot so potrdili na Zvezni upravi za letalstvo ZDA (FAA), je pilot med letom poskušal ugasniti motorje, in sicer z aktivacijo protipožarnega sistema. To mu ni uspelo, saj ga je kabinsko osebje uspelo obvladati in odstraniti iz pilotske kabine. »Da boste vedeli. Moškega, ki je poskusil ugasniti motorje, smo uspeli odstraniti iz pilotske kabine. Videti je, da zadaj ne povzroča težav. Mislim, da so ga obvladali. Želimo policijo takoj, ko pristanemo in parkiramo,« je kontroli leta še pred pristankom v Portlandu pojasnil pilot, ki je sedel za krmilom.

Po navedbah policije je norost zagrešil 44-letni pilot Joseph David Emerson, ki so ga po pristanku aretirali. Kriminalisti so zoper Emersona podali kazensko ovadbo zaradi suma storitve 83 kaznivih dejanj poskusa umora in kaznivega dejanja ogrožanja varnosti na letalu. Kot so v ponedeljek pojasnili pri FAA, incident »nikakor ni bil povezan s trenutnim dogajanjem po svetu.« Piloti, ko se zunaj svojega delovnega časa vračajo domov ali potujejo na drugo letališče zaradi dela, pogosto potujejo na pomožnih sedežih v pilotski kabini.