Letalska nesreča

V Avstriji strmoglavilo letalo z dvema potnikoma, ki je poletelo iz Maribora

M.G.
5. 10. 2023, 11.17
Posodobljeno: 5. 10. 2023, 13.47
Deli članek:

Oba Uzbekistanca, ki sta z letalom Evektor Sportstar RTC včeraj popoldne vzletela iz mariborskega letališča in kasneje v Avstriji strmoglavila sta nesrečo preživela.

Bergrettung Bad Eisenkappel
Razbitine letala

Dva mlajša (oba 21 let) Uzbekistanca sta v sredo popoldne sedla v zasebno letalo Evektor Sportstar RTC in odletela proti Avstriji. Po približno pol ure je letališka kontrola izgubila stik z letalom, ki je iz neznanega vzroka strmoglavilo na gozdni jasi na strmem območju v občini Diex (okrožje Celovec).

Na pomoč je nemudoma odletel avstrijski policijski helikopter, ki je letalske razbitine našel razmeroma pozno (skoraj dve uri po padcu letala), šele okrog 20. ure. Ob prihodu so ugotovili, da sta oba ponesrečenca nesrečo preživela, sta pa huje poškodovana. Tja so napotili štiri gasilska društva in gorske reševalce, saj so ju zaradi težkega terena, morali reševati s pomočjo vrvne tehnike.

Oba ponesrečenca so kasneje s helikopterjem odpeljali v celovško in beljaško bolnišnico, pacient v celovški bolnišnici je na oddelku za intenzivno nego in je kritičnem stanju, tisti, ki so ga pripeljali v Beljak pa je že v stabilnem stanju.

Od zjutraj je na kraju nesreče prisotna tudi komisija za letalske nesreče, ki preiskuje nezgodo. Letalo, ki so ga za potrebe preiskave po nalogu državnega tožilca zasegli, je popolnoma uničeno in ne bo več primerno za letenje, je pa po podatkih spletne strani Flightradar bilo redno v uporabi.