Klimatske spremembe

Z naskokom rekordno vroč september

M.G.
5. 10. 2023, 10.15
Posodobljeno: 5. 10. 2023, 10.27
Deli članek:

Svet je na dobri poti do najtoplejšega leta v zgodovini človeštva.

Profimedia
Slika je simbolična.

Večji del sveta je septembra, v letu, za katerega se pričakuje, da bo najbolj vroče v človeški zgodovini, preplavilo nenavadno toplo vreme. Povprečna septembrska temperatura je bila 16,38 stopinje Celzija, kar je skoraj za celo stopinjo višje od povprečja za ta mesec med letoma 1991 in 2020. Presenetljivo pa je bilo predvsem to, da je prejšnji rekord za najtoplejši september "padel" kar za 0.5 stopinje Celzija, so povedali predstavniki iz službe EU za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus (Copernicus Climate Change Service, skrajšano C3S). Običajno se temperaturni rekordi podirajo z veliko manjšimi razlikami, ponavadi za desetinko stopinje ali manj.

Direktor C3S-a Carlo Buontempo je povedal "S podnebnega vidika smo preživeli najbolj neverjeten september doslej. To je res neverjetno. Klimatske spremembe niso nekaj, kar se bo zgodilo čez 10 ali več let, klimatske spremembe so tukaj in zdaj."

Na poti do najtoplejšega leta v zgodovini človeštva

Trenutno je povprečna globalna temperatura od januarja do septembra za 0.05C višja, kot v enakem devetmesečnem obdobju iz leta 2016, ki velja za najtoplejše zabeleženo leto doslej. Pomembno bo torej kakšno vreme nas bo doletelo v zadnjih mesecih leta. Znanstveniki so mnenja, da bomo podrli rekord, še posebej zaradi vremenskega pojava El Nino, ki segreva vode južnega dela Tihega oceana in povzroča toplejše vreme izven tega območja.

Največje učinke El Nina bi naj bilo čutiti ravno konec leta 2023 in v začetku novega leta. Bounotempo dodaja, da je El Nino sicer igral veliko vlogo pri segrevanju, da pa ni dvoma, da je krivda tudi na podnebnih spremembah. Pričakovati je, da bo iz leta v leto vse več ekstremnih vremenskih pojavov, ki jih letos res ni manjkalo (tudi pri nam) in da bo podiranje rekordov postala stalnica, v kolikor česa ne bomo drastično spremenili, opozarjajo znanstveniki.

Prva takšna možnost bo že 30. novembra, ko se bodo svetovni voditelji zbrali v Dubaju na pogovorih o kritičnih podnebnih razmerah (COP28). Ključni pogajalski temi bosta iskanje soglasja o zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov in financiranju prilagajanja obnovljivih virov energije.