Odstop

Brežan ministrstvo zapušča zadovoljen in hkrati v skrbeh; župani ob odstopu zadržani

J.V.
5. 10. 2023, 10.55
Posodobljeno: 5. 10. 2023, 14.19
Deli članek:

"Razumem in spoštujem, da si predsednik na mestu želi nekoga, ki bo na tem mestu bolj kompatibilen v njegovih pogledih," je poudaril.

Matko Vavpotić
Mnister za naravne vire in prostor Uroš Brežan se poslavlja.

Vladno ekipo zapušča minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, nekdanji župan Tolmina in dolgoletni znanec predsednika vlade Roberta Goloba.

Kot je pojasnil na tiskovni konferenci, ga je Golob v ponedeljek povabil na pogovor in mu razkril, da se njune poti razhajajo. "Razumem in spoštujem, da si predsednik na mestu želi nekoga, ki bo na tem mestu bolj kompatibilen v njegovih pogledih, zato sem mu včeraj podal odstopno izjavo" je poudaril Brežan. Kot pravi, je v danih okoliščinah naredil vse, kar je bilo mogoče. Zadovoljen je, da so na ministrstvu in direkciji za vode okrepili ekipo in v proračunih za leti 2024 in 2025 zagotovili dodatna sredstva za urejanje vodotokov. Hkrati pa mu je žal, da v bodoče ne bo več vodil te dobre ekipe. Skrbi ga področje urejanja prostora po uničujočih poplavah, in sicer, v katero smer bo šla sanacija. V smeri dolgoročne rešitve, ki so strokovno utemeljene in koristijo širši družbi? Ali v smeri hitrih rešitev, ki koristijo posameznim interesom? Pred odločevalci je velika odgovornost, je poudaril. Na dodatna vprašanja novinarjev pa ni žežel odgovarjati.

Ministrstvo bo začasno vodila Bratuškova

Kot je v sredo dejal premier Golob, je ministru Brežanu pojasnil, od kod izvira "izguba zaupanja v njegovo delo". Reorganizacija dela po avgustovski ujmi naj bi na ministrstvu za naravne vire in prostor stekla prepočasi. "Zato je to ministrstvo postalo ozko grlo, ni bilo dovolj odzivno, številne pripombe so prihajale tudi z drugih resorjev," je dejal Golob. Zaupanje bo začasno poveril ministrici za infrastrukturo Alenki Bratušek, ki je "že danes na polno vključena v popoplavno obnovo preko infrastrukturnih projektov".

Župani po odhodu Brežana pričakujejo hitro sanacijo

Ob odstopu Brežana se je na Facebooku oglasila Romana Lesjak, županja Črne na Koroškem, občine, ki je bila v neurjih med najbolj prizadetimi. Lesjakova ne deli Golobovega mnenja. "Minister Uroš Brežan. Obžalujem vaš odstop. Bili ste minister pa tudi človek, ki se je trudil za nas, Črjane, pa vem, da tudi širše. Takoj ste se odzvali in prišli v Črno ob neurju julija letos, pa tudi vaš odziv na avgustovsko ujmo je bil hiter ter po našem mnenju popolnoma primeren. Kje pa ste še videli ministra, ki te pokliče v nedeljo ob 22.uri in vpraša, kaj potrebujemo? Škoda za nas prizadete občine pa tudi za vlado," je zapisala.

Po besedah župana Dravograda Antona Preksavca se je v avgustovski ujmi pokazalo, da na mestu ministra potrebujemo človeka, ki je zmožen hitro in odločno ukrepati, poleg tega pa mora ob sebi imeti ekipo, ki bo zmožna to odločnost prenašati na izvršilne ravni. "Upam, da bo z novim ministrom to tako, da se bo vodotokom posvečala prepotrebna skrb, ne samo sedaj ob poplavah, ampak tudi na splošno, da bo vzpostavljen nadzor nad izvajanjem del, ki je v pristojnosti direkcije za vode, da ne bomo trepetali ob vsakem malo večjem dežju," je dejal. Strinja se tudi s trditvami, da bi dela na vodotokih morala potekati hitreje in odločneje ter z neko neposredno podporo ministra, ki pa je ob tej ujmi verjetno v taki "količini in obliki žal ni bilo".

Župana Občine Gorenja vas - Poljane Milana Čadeža je menjava ministra Brežana presenetila. "Bil je res dober minister. Cenim njegove županske izkušnje, bil je veliko na terenu, med ljudmi. Upošteval je, kar mu je rekla stroka in kar so mu povedali ljudje in res me čudi, da je bil ravno on, ki je odličen operativec, zamenjan," je dejal Čadež. Po njegovem prepričanju takšnega ministra, kot je bil Brežan, že nekaj časa ni bilo. Zadovoljen je bil tudi z njegovim odzivom na poplave. "Vidi se, da ima izkušnje, da ve, kaj je treba. Upam, da bo novi minister deloval podobno, bolje bo težko," je dejal Čadež, ki Brežana ceni tudi kot poštenega in srčnega človeka.

Škofjeloški župan Tine Radinja je povedal, da so bili v Škofji Loki veseli ministrovih dveh obiskov, na katerih je izražal podporo in obljube za pomoč države pri nujnih hitrih sanacijskih ukrepih. "Od prihodnjega ministra pričakujem enako, da bomo vsi akterji delovali skupaj usklajeno, da se bodo obljube in roki držali, da bomo čim prej lahko pomagali čim več ljudem," je izpostavil Radinja. Ob tem je poudaril, da je ključen sam sistem, ki mora delovati, za kar mora vsak v sistemu svoje narediti. Posebej je opozoril na problematiko Direkcije RS za vode, ki je bila, kot je dejal, očitno leta kadrovsko in finančno podhranjena ter ji bo treba omogočiti, da bo lahko delala tisto, kar občani in državljani potrebujejo, to je predvsem zagotavljala poplavno varnost.