»Premalo verna«

Seda je pobegnila Čečenom, a so jo zagrabili Rusi, bojijo se najhujšega

R.T.
25. 8. 2023, 09.59
Posodobljeno: 25. 8. 2023, 10.12
Deli članek:

Borce za človekove pravice iz organizacije SK SOS, ki deluje na območju severnega Kavkaza in predvsem pomaga ljudem, ki bežijo iz Čečenije, skrbi usoda 26-letne Sede Sulejmanove.

SK SOS
Seda Sulejmanova

Kot so navedli v organizaciji, so Sedo Sulejmanovo nedavno »ugrabili« v Sankt Peterburgu, kamor je pred družino zbežala iz Čečenije. Po njihovih navedbah obstaja velika verjetnost, da jo bodo odpeljali nazaj v Čečenijo, kjer jo bodo svojci umorili, poroča portal Meduza. Člani njene družine, pred katerimi je pobegnila, so jo poskušali ugrabiti že februarja letos, a jim je takrat uspela pobegniti. Zamenjala je službo in se preselila, a je ostala v Sankt Peterburgu. Družina naj bi ji očitala, da je »premalo verna.«

Sulejmanovo naj bi odpeljali v sredo zvečer. Po besedah njenega sostanovalca Sankt Peterburgu so ga tistega večera pred vhodom pričakale štiri osebe, dva moška, ki sta se identificirala kot policista v civilu, in še dva čečenska policista ali uradnika. Pokazali so mu fotografijo Sulejmanove in mu ukazali, naj odpre stanovanje. Nato so tako njega kot Sulejmanovo, ki naj bi ji očitali krajo nakita, vrednega 150.000 rubljev (približno 1500 evrov), odpeljali na policijsko postajo. Njega so izpustili, Sulejmanovo pa naj bi odpeljali na letališče. Portal še poroča, da se je nato na letališče odpravil odvetnik Mark Aleksejev, a 26-letnice tam ni več našel. Trenutno ni znano, kjer se nahaja.

V organizaciji opozarjajo, da bodo Sulejmanovo verjetno poslali v Čečenijo ali Dagestan, kjer jo čaka »umor iz časti.« Po njihovih navedbah so očitki o kraji nakita iz trte izviti, praksa tovrstnih lažnih obtožb, na podlagi katerih ubežnike na silo vračajo v domovino, pa da je pri čečenskih organih pregona običajna.