Bes narave

Video: Nemški kraj opustošil orkanski veter

R.T.
25. 8. 2023, 08.33
Posodobljeno: 25. 8. 2023, 08.33
Deli članek:

Kakšno razdejanje lahko povzroči bes narave, so včeraj na svoji koži občutili tudi prebivalci nemške občine Steinheim an der Murr, kjer je močan veter podiral drevesa in odkrival strehe.

Profimedia
Fotografija je arhivska.

Dele nemške zvezne dežele Baden-Württemberg je včeraj zajelo silovito neurje. Najhuje so jo kot kaže odnesli na območju Steinheima, občine severno od Stuttgarta. Kot poroča časnik Stuttgarter Zeitung, se je vse skupaj odvilo zelo hitro. Nebo nad Steinheimom se je malo po 17. uri nenadoma stemnilo, nato je udarilo neurje. Lokalni gasilci so v zgolj slabih treh prejeli približno 50 klicev na pomoč.

Po navedbah župana Thomasa Winterhalterja se po neurju ni bilo mogoče sprehoditi po mestu, ne da bi na vsakem koraku opazil gasilsko vozilo ali kakšen delovni stroj. Najhuje jo je odneslo središče kraja, ki šteje vsega dobrih 12.000 prebivalcev, a so imeli veliko težav tudi v okolici. Lomilo je veje, podiralo drevesa in oglasne panoje ter odkrivalo strehe. Med drugim je odkrilo streho zgradbe, v kateri se nahaja zavetišče za brezdomce in begunce.

Vremenoslovec Yannick Garbe je pojasnil, da je na širšem območju pihal orkanski veter s hitrostjo več kot 100 kilometrov na uro, v zgolj 25 oziroma 30 minutah pa je na kvadratni meter padlo do 30 litrov padavin. Čeprav je neurje za seboj pustilo opustošenje, po navedbah župana Winterhalterja v dogodku ni bilo poškodovanih.