Vpis

Najboljši dijaki v prvi letnik vizualnih komunikacij, slabši pa na medicino?

Estera Korošec
25. 8. 2023, 06.10
Posodobljeno: 25. 8. 2023, 09.14
Deli članek:

Maturanti so lahko pred dnevi izvedeli, ali so sprejeti na želeno fakulteto. Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije je namreč zaključilo izbirni postopek prvega prijavnega roka za vpis v prvi letnik na dodiplomske in magistrske študijske programe v študijskem letu 2023/24. Omejitev vpisa so letos imeli 104 študijski programi, kar je nekoliko več kot lani.

Črtomir Goznik
Na Filozofsko fakulteto v Mariboru, smer psihologija, se je letos v prvem roku prijavilo 91 bodočih študentk in študentov, sprejeli so jih samo 50, za uspešen vpis pa so morali doseči minimalno 91 točk.

Letos so morali največ točk zbrati tisti, ki so se vpisali na Fakulteto za dizajn, smer vizualne komunikacije, sledi filmska in televizijska režija ter psihologija. Program splošne medicine je po zahtevnosti komaj na 18. mestu.

Prav gotovo so marsikoga presenetili letošnji podatki, saj na primer med desetimi študijskimi programi z najvišjo omejitvijo vpisa ni medicine. Za vpis na splošno medicino v Ljubljani je bilo treba doseči (le) 81 točk, izmed 346 prijavljenih so sprejeli 224 bodočih študentk in študentov. Letos so sicer število razpisnih mest za vpis v prvi letnik medicinske fakultete v Ljubljani povečali z 205 na 220. Na splošno medicino v Mariboru se je prijavilo 206 kandidatov, sprejeli pa so jih nekaj več kot polovico. Kriterij za vpis so postavili pri 81,85 točke, za dentalno medicino v Mariboru je bilo treba doseči 84,2 točke.

Črtomir Goznik
Letos so število razpisnih mest za vpis v prvi letnik medicinske fakultete v Ljubljani povečali z 205 na 220.

Najboljši letošnji maturanti bodo v prihodnjem študijskem letu obiskovali Fakulteto za dizajn, smer vizualne komunikacije, za katero je bilo treba zbrati 95,25 točke. To pomeni odličen uspeh tako na maturi kot v tretjem in četrtem letniku gimnazije. Med mladimi je že vrsto let zelo priljubljena tudi Akademija za gledališče, film, radio in televizijo, na kateri pa lahko študirajo le redki. Letos se je na program Filmska in televizijska režija vpisalo 28 kandidatov, sprejeli so samo štiri. Tudi študij psihologije je za dijake s slabšim učnim uspehom nedosegljiv. V celotni Sloveniji je to tretji program zapored z najvišjo omejitvijo vpisa, v Mariboru pa se je zavihtel celo na prvo mesto.

Psihologijo samo za dijake z izjemnim uspehom

Na Filozofsko fakulteto v Mariboru, smer psihologija, se je letos v prvem roku prijavilo 91 bodočih študentk in študentov, sprejeli so jih samo 50, za uspešen vpis pa so morali doseči minimalno 91 točk. Tri točke več so morali imeti vsi tisti, ki so izbrali študij logopedije in surdopedagogike na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani.

Bobo
Letos se je na program Filmska in televizijska režija vpisalo 28 kandidatov, sprejeli so samo štiri.

Med najbolj obleganimi študijskimi programi v Sloveniji so tudi radiološka tehnologija (90 točk), fizioterapija (89 točk) in babištvo (88 točk) Zdravstvene fakultete v Ljubljani. Očitno so jih mladi prepoznali kot zanimive in perspektivne. Med fakultetami Univerze v Mariboru je bilo treba največ točk zbrati za študij psihologije, sledijo dentalna medicina, splošna medicina in predšolska vzgoja. Pedagoška fakulteta je za slednjo razpisala 60 prostih mest, prejeli pa so 101 prijavo. Bodoče vzgojiteljice in vzgojitelji so morali zbrati najmanj 80 točk, kar je samo dve točki manj od splošne medicine. Za študij na Pravni fakulteti v Mariboru letos ni omejitve vpisa, razpisali so 140 prostih mest, od tega so jih zapolnili 134.