Ustanovna seja

Stranka na prelomnici: Razgreto ozračje v Levici, padajo težke besede

S.R.
25. 8. 2023, 07.26
Posodobljeno: 25. 8. 2023, 07.38
Deli članek:

Člani sveta Levice se bodo vendarle sestali na ustanovni seji, a bo svet o vodstvu stranke za prihodnji dve leti odločal šele v začetku septembra.

Bobo
Bo Mesca na mestu koordinatorja zamenjal Kordiš?

Za mesto koordinatorja Levice se potegujeta Asta Vrečko in Miha Kordiš, ki se bosta na ustanovni seji predstavila svetu stranke. Ta je sestavljen iz 25 članov, ki so jih izvolili na junijskem volilnem kongresu, po katerem je trenutni koordinator in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec naznanil, da je vodenje stranke pripravljen prepustiti drugemu. Mesec je rezultat na volilnem kongresu razumel kot nezaupnico. V svetu stranke je od 25 voljenih članov mandat dobilo 15 članov iz tako imenovanega levega krila stranke, kritičnega do Meščevega vodenja stranke. Dosedanji koordinator je tako napovedal, da bo na mizo dal vprašanje, ali naj še naprej vodi stranko. A kot kaže, se zatem za vnovično kandidaturo za mesto na čelu Levice, ki jo je še pred kongresom suvereno napovedoval, ni odločil, poroča STA.

Se bosta pa za mesto na vrhu stranke potegovala sedanja namestnica koordinatorja in ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki se jo je v tednih po zaključenem volilnem kongresu omenjalo kot najverjetnejšo Meščevo namestnico, sprejemljivo za oba pola v stranki, in poslanec Miha Kordiš, ki je doslej v javnosti predstavljal levo krilo stranke in v stranki velja za notranjo opozicijo Mescu. Za namestnico koordinatorja oz. koordinatorke pa se bo potegovala poslanka Nataša Sukič.

Ozračje razgreto, padajo težke besede

Kot medtem poroča časnik Večer, v zakulisju med burno razpravo padajo težke besede, kar v razgretem ozračju otežuje možnosti za strnitev vrst. Zaznati naj bi bilo številne kritike, da želi provladna struja kljub porazu na kongresu v svojih rokah obdržati vse pomembne položaje v stranki, zato naj bi se v levem krilu, ki ima premoč tako v poslanski skupini kot svetu stranke, počutili izigrane. V levem krilu je, tako Večer, neuradno slišati, da se v primeru, če bi koordinatorka postala Vrečko, ki spada v Meščev krog, ne bo spremenilo nič. V levem krilu namreč ocenjujejo, da se vladni krog stranke vse bolj oddaljuje od programa Levice, zato so mnogi v stranki nesrečni in razočarani, zaupanje v Levico pa se posledično krči. »Ker je članstvo na kongresu jasno izrazilo svoje mnenje in namenilo večinsko podporo levemu krilu, bi bila sprememba v vodstvu stranke dobrodošla. Namesto da bi se razmere v stranki umirjale, je znova postalo razburkano,« naj bi bilo po poročanju časnika slišati neuradno.

Na drugi strani naj bi v provladnem taboru nekateri dvomili v iskrene namene levega krila, pri čemer Kordiševemu taboru očitajo vnašanje razdora v stranko, ki se je po vstopu v Golobovo vlado znašla v povsem novi situaciji z bistveno večjo odgovornostjo kot v preteklih letih. »V Levici smo preživeli že marsikatero neurje. Levo krilo je imelo pred kongresom zelo organizirano in ostro kampanjo. Hodili so po robu notranjih pravil, potem pa so dobili večino med izvoljenimi svetniki,« pa po poročanju Večera notranja razmerja neformalno komentirajo v zmernejšem delu stranke.

Trdnost levega bloka bo zdaj razkrilo glasovanje za koordinatorja stranke. Če bo Miho Kordiša podprlo vseh 15 izvoljenih svetnikov levega krila, bi za zmago potreboval še deset glasov predstavnikov lokalnih odborov, medtem ko Asta Vrečko lovi podporo vsaj 15 lokalnih delegatov, še poroča časnik, kjer dodajajo, da je po njihovih informacijah del članstva med poletjem pritiskal na Kordiša, naj, da bi se izognili zaostrovanju notranjih konfliktov, umakne kandidaturo za koordinatorja. Kordiš na kaj takega ni pristal, saj levo krilo vztraja, da mu zaradi zmage na kongresu pripada najvišji položaj. V kolikor bi postal koordinator, bi se utegnilo za prestop h konkurenci odločiti nekaj prepoznavnih članov Levice, še ocenjujejo pri Večeru. Na drugi strani je v primeru, če bi vodenje stranke prevzela Vrečko, možna zaostritev razmer v poslanski skupini.