Kokainski posli

V Beogradu prijet nekdanji Pink Panter Kole

J.V.
25. 8. 2023, 09.10
Posodobljeno: 25. 8. 2023, 09.20
Deli članek:

70-letni Slobodan Kostovski Kole, za katerim je Brazilija razpisala rdečo tiralico, potem ko je leta 2018 pobegnil iz zapora, naj bi bil organizator šverca dveh ton kokaina, ki so ga včeraj zasegli v skupni akciji srbskih oblasti in Europola v mednarodnih vodah Atlantika.

Interpol
Kostovski Slobodan alias Kole

V skupni akciji srbskih oblasti in Europola so v mednarodnih vodah Atlantskega oceana v četrtek zasegli dve toni kokaina, in sicer na 22-metrov dolgi jadrnici "Oceania dos". Paketi z drogo so bili skriti v športnih torbah, jadrnico, ki je bila na poti iz Južne Amerike v Evropo, pa sta upravljala ukrajinski in češki državljan.

V povezavi s primerom je bilo v Beogradu tekom noči aretiranih več oseb, med njimi domnevni organizator šverca, 70-letni Slobodan Kostovski Kole, za katerim je Brazilija razpisala rdečo tiralico, potem ko je leta 2018 pobegnil iz zapora, kjer bi moral odsedeti 19 let zaradi tihotapljenja kokaina, pišejo srbski mediji.

Interpol
Brazilija je za njim razpisala rdečo tiralico, potem ko je leta 2018 pobegnil iz zapora.

Pa tudi, da gre za možakarja s "pisano" biografijo. Kole je bil dober prijatelj Željka Ražnatovića Arkana in še nekaterih ljudi iz njegovega kroga kot je Milan Đorđević Bonbona. Konec sedemdesetih in v osemdesetih letih prejšnjega stoletja je ekipa, znana pod imenom Pink Panterji, na Nizozemskem in Švedskem skupaj ropala banke.

V Srbiji so Kostovskega povezovali tudi s skupino Željka Maksimovića Make, ki je bila med drugim obtožena umora pomočnika načelnika oddelka za javno varnost srbskega notranjega ministrstva, generalmajorja Boška Buhe 10. junija 2002 pred hotelom Jugoslavija v Beogradu. Prvoobtoženi Maksimović je bil na prvi stopnji oproščen kot še pet soobtoženih. Odrejeno je bilo novo sojenje, a primer stoji na mestu, poroča Blic.

Pred dnevi Španci zasegli 700 kilogramov kokaina, prijeli Srba in Hrvata

Pred dnevi je španska civilna garda sporočila, da je v sodelovanju z Europolom ter italijansko, hrvaško in srbsko policijo razbila kriminalno združbo, ki je iz Južne Amerike na Kanarske otoke na jadrnici tihotapila 750 kilogramov kokaina. V Španiji sta bila v zvezi s poslom med drugimi aretirana hrvaški in srbski državljan, ki ju sumijo, da sta koordinirala tihotapljenje drog.

Španska policija je preiskavo začela marca lani, potem ko so odkrili jadrnico z "operativno zanimivo" posadko, ki je plula pod poljsko zastavo in je imela začasno bazo na Kanarskih otokih. Ugotovili so, da je eden od članov posadke Italijan, povezan z 'Ndrangheto, drugi, hrvaški državljan, pa z "balkanskim kartelom". Čeprav nista opravljala nobene poklicne dejavnosti, sta oba uživala visok življenjski standard, tudi plovilo sta vzdrževala v odličnem stanju.