Preglasni kovčki

V Dubrovniku prepoved, ki bo prizadela tudi slovenskega turista

J.V.
28. 6. 2023, 19.25
Posodobljeno: 28. 6. 2023, 20.39
Deli članek:

Ker potovalni kovčki na kolesih povzročajo preveč hrupa po starodavnih tlakovcih, so v središču tega hrvaškega obalnega bisera prepovedani.

STA
Fotografija je simbolična.

Odkar so v Dubrovniku snemali Igro prestolov, mesto trpi zaradi navala turistov. Po kratkem predahu zaradi pandemije novega koronavirusa, se mesto pripravlja na trume dopustnikov, ki naj bi se vrnile to poletje. Letos je je Hrvaška tudi pridružila schengenskemu sistemu in sprejela evro, zaradi česar si obetajo še večji obisk.

Da bi življenje domorodcev v Dubrovniku ostalo vredno življenja, so pričeli s programom "Spoštuj mesto". Eden od ukrepov, ki jih je napovedal župan Mato Franković, je prepoved kovčkov na koleščkih v starem mestnem jedru, ker povzročajo hrup na tlakovanih ulicah.

Turisti bodo tako morali v prihodnje nositi svoje kovčke, a predpisanih kazni za kršitelje zaenkrat še ni. "Nikogar ne bomo kaznovali, razsvetljevali jih bomo v pogovorih," je za regionalno televizijo N1 povedal župan Frankovič. 

Od novembra 2023 bodo na več lokacijah v mestu postavljene omarice, kjer bo mogoče puščati prtljago. Mesto bo nato organiziralo prevoz do nastanitve. "To je šele začetek," je Frankovič povedal za Jutarnji list. "Naš cilj je na letališču vzpostaviti logistični center in prtljago voziti neposredno na naslove gostov," je še poudaril.

Že leta je sicer prepovedano hoditi skozi staro mestno jedro v kopalkah, tudi kolesa so prepovedana. Obiskovalcem tudi ni dovoljeno plezati po spomenikih za najboljšo počitniško fotografijo ali spuščati psov s povodca. Mestne oblasti strogo nadzirajo tudi vrednost hrupa v lokalih. Če je v baru preglasno, finančni globi sledi še enotedensko zaprtje terase. Ni heca.