Kontroverzen primer

Nekdanji marinec zavrača očitke o uboju brezdomca

J.V./STA
28. 6. 2023, 20.35
Deli članek:

Branil se bo s svobode, denar za varščino je prišel iz prostovoljnih prispevkov Američanov, ki so prepričani, da je nekdanji marinec nedolžen.

Profimedia
Daniel Penny se je izrekel za nedolžnega uboja brezdomca na newyorški podzemni železnici.

Nekdanji ameriški marinec Daniel Penny se je danes na državnem sodišču na Manhattnu izrekel za nedolžnega glede obtožnice, ki mu v zvezi s smrtjo temnopoltega brezdomca Jordana Neelyja na vlaku newyorške podzemne železnice očita nenamerni uboj in povzročitev smrti iz malomarnosti.

Policija je Pennyja takoj po dogodku na kratko pridržala, vendar ugotovila, da je šlo za nesrečen primer in ga takoj izpustila. Po kritikah temnopoltih politikov New Yorka, češ da je šlo za rasističen napad belca na temnopoltega brezdomca, je tožilec Manhattna Alvin Bragg sklical veliko poroto, ki je potrdila obtožnico.

Penny je bil sicer eden od treh potnikov na podzemni železnici, ki so pridržali Neelyja, ki je razgrajal po vagonu, kričal, nadlegoval potnike in grozil. Penny ga je prijel za vrat, dva potnika pa sta mu pri tem pomagala.

Penny trdi, da je le želel obvarovati potnike pred nasilnežem ne glede na njegovo barvo kože, smrt pa da je bila nesrečen primer. Držal naj bi ga le do prihoda policistov. Na družbenih medijih je pojasnil, da ni nameraval nikogar ubiti, ampak ni mogel mirno sedeti, ko je Neely kričal na ženske in otroke ter jim grozil.

Neely je bil pred smrtjo 42-krat aretiran iz različnih razlogov, med drugim zaradi nasilnega obnašanja na podzemni železnici, nikoli pa ni bil deležen duševnega zdravljenja.

Današnja seznanitev z obtožnico je sledila potrditvi obtožnice pred dvema tednoma. Penny je plačal 100.000 dolarjev varščine in bil izpuščen na prostost do konca sojenja. Če bo Penny obsojen, mu grozi od štiri do 15 let zapora.

Denar za varščino je prišel iz prostovoljnih prispevkov Američanov, ki so prepričani, da je Penny nedolžen. Nabralo se je že več kot tri milijone dolarjev.

"Daniel Penny je obtožen uboja iz malomarnosti, ker naj bi Jordana Neelyja več minut smrtonosno dušil, dokler se ni prenehal premikati in še naprej" je danes v sporočilu za javnost sporočil tožilec Bragg.

Odvetnika družine ubitega Neelyja Donte Mills in Lennon Edwards pa sta sporočila, da je obtožnica velike porote potrebna za popravilo krivice, ki jo je storil Penny, ki da ni imel pravice biti sodnik, porota in rabelj.