Nov zakon

Na Hrvaškem odpirajo vrata ekološkemu turističnemu prispevku, ki bo veljal ob turistični taksi

R.T.
18. 5. 2023, 15.04
Posodobljeno: 18. 5. 2023, 15.04
Deli članek:

Na Hrvaškem na področju turizma že dlje časa snujejo nov zakon, ki bo v Evropi »edinstven,« saj se bodo, kot je pojasnila hrvaška ministrica za turizem Nikolina Brnjac, vprašanja trajnosti prvi lotili zakonsko.

Bobo
Če bodo ocenili, da so plaže prenatrpane, bodo lahko višek turistov preusmerili drugam.

Nov zakon o turizmu se bo v veliki meri dotikal predvsem hrvaških turističnih ponudnikov, a bodo določene dele na svoji koži seveda občutili turisti. Kot poroča hrvaška tiskovna agencija Hina, bodo lahko v skladu z zakonom, ko bo stopil v veljavo, v občinah in mestih sami odločali, koliko apartmajev, hotelov, kampov in počitniških hiš si želijo na svojem območju, v skladu s tem pa se bodo izdajale tudi nadaljnje kategorizacije nastanitvenih obratov, pri čemer zakon s tega vidika ne bo veljal retroaktivno. Bo pa v zakonu določeno, kakšne so potrebne kapacitete.

Kot še poroča Hina, bodo morda na določenih območjih dovoljene izključno namestitve s petimi zvezdicami, zakon pa bo hkrati omogočal, da se za vstop v nekatera mesta uvede dodatno zaračunavanje v obliki tako imenovanega prispevka ekološkega turizma, ki se bo plačeval ob turistični taksi. Odločitev o tem bo sicer prepuščena posamezni destinaciji, ki se srečuje z veliko obremenjenostjo enodnevnih turistov. Nekaj podobnega po poročanju Hine že velja v Dubrovniku. V tem duhu bo možno tudi preusmerjanje turističnih tokov. Če denimo na posamezni destinaciji ugotovijo, da so njihove plaže prenatrpane, bodo lahko turistične skupnosti v skladu s svojimi načrti upravljanja določile, kam in na kakšen način preusmeriti višek turistov, pri čemer bo možno tudi omejevanje vstopanja avtobusov oziroma osebnih vozil v stara mestna jedra.

V občinah in mestih bodo lahko določili tudi to, kakšne restavracije in kakšni lokali se lahko nahajajo na določenih ulicah, tako bodo lahko denimo določile, da se v določeni ulici ne sme odpreti lokala s hitro prehrano, ali pa da so v ulici dovoljene zgolj kakovostne restavracije.