Zavarovalnice se ne dajo

Ceno dopolnilnega zavarovanja bo višala tudi Vzajemna

Ž.K./STA
18. 5. 2023, 13.13
Posodobljeno: 18. 5. 2023, 13.38
Deli članek:

V Vzajemni bodo nadzornemu svetu predlagali dvig premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, po trenutnih izračunih na 44,78 evra, je medijem povedal predsednik uprave zavarovalnice Aleš Mikeln.

Marko Vavpotič/M24
Aleš Mikeln

Zaradi ukinitve oziroma preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja se razplamteva boj med zavarovalnicami in vlado. Zavarovalnice so, kljub vladni uredbi o zamrznitvi cen, javno objavile dvige cen z jasnim namenom. Za razliko med tistim, kar lahko zaračunavajo in tistim, kar želijo zaračunati, bodo tožili državo. "Mi pričakujemo samo to, da nam je omogočeno poslovanje, ne iščemo dobičkov," je danes na tiskovni konferenci izjavil  Aleš Mikeln predsednik uprave zavarovalnice Vzajemna. Ob tem je povedal, da v njihovi zavarovalnici vidijo samo tri možnosti: umik uredbe, nižanje škode v zavarovalnicah s spremembo višine doplačil za zdravstveno zavarovanje , ali pa da država zavarovalnicam pokrije škodo. A v isti sapi je dodal, da ukinitvi dopolnilnega zavarovanja v Vzajemni ne nasprotujejo.

Po njegovih besedah je Vzajemna v prejšnjem letu zabeležila izgubo v višini šest milijonov evrov pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju. Če bo premija dopolnilnega zavarovanja ostala pri najvišjem znesku, kot ga določa vladna uredba, torej pri 35,67 evra, v zavarovalnici ocenjujejo, da bodo letošnje leto zaključili z več kot 33 milijoni evrov izgube na področju dopolnilnega zavarovanja. 

Marko Vavpotič / M24
Rok Jemec

V zavarovalnici zdaj preučujejo vse mogoče scenarije, eden od njih je tudi prekinitev pogodb z zavarovanci, je dejal. Vzajemna je sicer na upravno sodišče v petek vložila tožbo s predlogom za zadržanje vladne uredbe o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Za tak korak so se po besedah pomočnika uprave in strokovnjaka za pravne zadeve pri Vzajemni Roka Jemca odločili, ker je uredba po njihovem mnenju nezakonita.

Kot je dejal, uredba ni skladna s pravom EU, natančneje z določbami direktive solventnosti II, saj z uredbo določena najvišja dovoljena višina mesečne premije dopolnilnega zavarovanja ne zadošča za pokrivanje pričakovanih bodočih obveznosti Vzajemne do zavarovancev in izvajalcev zdravstvenih storitev. Prav tako v Vzajemni menijo, da z ukrepom kontrole cen niso podani zakonsko določeni razlogi, niti ukrep ni primeren ter sorazmeren z njegovimi učinki, je pojasnil in dodal, da bodo nadaljnji pravni koraki odvisni od odločitve upravnega sodišča.

Mikeln v uspeh tožbe ni prepričan, je pa napovedal, da bodo v zavarovalnici storili vse, kar je v njihovi moči in izrazil upanje na ugoden razplet. Presojo pravilnosti izdane uredbe so pri upravnem sodišču sprožili tudi v Zavarovalnici Generali. Kot so poudarili, je uredba grobo posegla v vzdržnost poslovanja pri izvajanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Marko Vavpotič/M24
Aleš Mikeln je napovedal boj z vlado.