Naftni trgovci

Mol bo prevzel OMV, Shell pa prihaja z 39 črpalkami

A.Z.
18. 5. 2023, 14.15
Posodobljeno: 18. 5. 2023, 14.20
Deli članek:

Evropska komisija je naftni družbi MOL dala zeleno luč za večinski prevzem podjetja OMV Slovenija. Pogodbo so sicer podpisali že junija 2021, posel pa naj bi tako dokončali do konec junija letos.

MOL
Naftni trgovec MOL bo postal drugi največji v Sloveniji.

Madžarska naftna družba Mol bo prevzela 92,25 odstotkov podjetja OMV Slovenija, s čemer pa ne bo trpala konkurenčnost na slovenskem trgu. Tako so prepričani v Mol, ki poudarjajo, da bo »prisotnost močnega ponudnika z drugim največjim tržnim deležem povzročila pritisk na prevladujočega ponudnika, posledično pa bo slovenski potrošnik deležen boljših cen ter kakovostnejših produktov in storitev.«

Dolenjski list/B.B.
Bencinski servisi OMV se očitno poslavljajo, 39 jih bo šlo vseeno v roke Shellu.

Po opravljenem poslu bo Mol postal drugi največji ponudnik naftnih derivatov pri nas, celoten posel pa jih je stal 301 milijon evrov. Mol je tako preko OMV prišel do mreže 119 bencinskih servisov v Sloveniji, 53 pa jih je že v njihovi lasti. A so zaradi pomislekov Evropske komisije o prevelikem številu bencinskih črpalk, 39 prodajnih mest prodali naftnemu velikanu Shell. S tem se bo ta znamka pojavila na slovenskem trgu, ki že ima nekaj samopostrežnih črpalk, te pa so namenjene večinoma le za tovornjake.

Večina bencinskih servisov Mol je sicer na vzhodu države in ker skoraj tri četrtine teh zdaj prevzema Shell, bodo največjih sprememb deležni prav šoferji v Pomurju in Podravju. Shell tudi napoveduje, da bodo lahko zaposleni na bencinskih servisih, ki so predmet prodaje, obdržali zaposlitev, nekdanje Molove bencinske servise pa bodo spremenili v »centre mobilnosti«.